• O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
  • Dania główne
    • Dania i potrawy mięsne
    • Dania wegetariańskie
    • Dania z makaronem
    • Zapiekanki
  • Zupy
    • Zupy tradycyjne
    • Zupy krem
  • Coś słodkiego
    • Ciasta
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasteczka
    • Desery
  • Przetwory
  • Przekąski
  • Dodatki
    • Sałatki
    • Surówki
  • Recykling
  • Poradnik
    • Mięso i ryby
    • Owoce i warzywa
    • Desery i ciasta
    • Praktyczne rady
    • Sprzęt kuchenny
    • Przelicznik kuchenny
  • Święta
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
  • Składniki
    • Dania z warzywami
      • Botwina
      • Brokuły
      • Buraki czerwone
      • Cebula
      • Cukinia
      • Czosnek
      • Dynia
      • Fasolka szparagowa
      • Kalafior
      • Kapusta biała
      • Kapusta kiszona
      • Kapusta włoska
      • Koperek
      • Kukurydza
      • Marchewka
      • Natka pietruszki
      • Ogórki kiszone
      • Ogórki zielone
      • Papryka
      • Pietruszka
      • Pomidory
      • Por
      • Rzodkiewka
      • Sałata lodowa
      • Seler
      • Ziemniaki
      • Szczypiorek
      • Szparagi
      • Szpinak
  • Dania główne
    • Dania i potrawy mięsne
    • Dania wegetariańskie
    • Dania z makaronem
    • Zapiekanki
  • Zupy
    • Zupy tradycyjne
    • Zupy krem
  • Coś słodkiego
    • Ciasta
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasteczka
    • Desery
  • Przetwory
  • Przekąski
  • Dodatki
    • Sałatki
    • Surówki
  • Recykling
  • Poradnik
    • Mięso i ryby
    • Owoce i warzywa
    • Desery i ciasta
    • Praktyczne rady
    • Sprzęt kuchenny
    • Przelicznik kuchenny
  • Święta
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
  • Składniki
    • Dania z warzywami
      • Botwina
      • Brokuły
      • Buraki czerwone
      • Cebula
      • Cukinia
      • Czosnek
      • Dynia
      • Fasolka szparagowa
      • Kalafior
      • Kapusta biała
      • Kapusta kiszona
      • Kapusta włoska
      • Koperek
      • Kukurydza
      • Marchewka
      • Natka pietruszki
      • Ogórki kiszone
      • Ogórki zielone
      • Papryka
      • Pietruszka
      • Pomidory
      • Por
      • Rzodkiewka
      • Sałata lodowa
      • Seler
      • Ziemniaki
      • Szczypiorek
      • Szparagi
      • Szpinak
  • Home
  • Artykuły
  • Sos sojowy – jasny czy ciemny?

Sos sojowy – jasny czy ciemny?

Dodano 11.02.2019
przez Joanna
Kategorie:
  • Artykuły
Sos sojowy

Sos sojowy jest chyba jedną z najbardziej popularnych przypraw kuchni azjatyckiej. Sos sojowy stanowi bowiem nieodłączną część wielu potraw kuchni azjatyckiej, ale także coraz częściej znajduje swoje zastosowanie w niemal wszystkich kuchniach świata. Oprócz tego, że sos sojowy idealnie nadaje się do sushi, może również być dodawany do sosów, makaronów, zup i stanowić bazę marynaty do mięs. Jednak na rynku dostępne są dwa rodzaje sosów sojowych – jasny i ciemny. Czym różnią się od siebie i jakie mają zastosowanie oba te rodzaje sosu sojowego?

Sos sojowy – pochodzenie ma znaczenie

Ciemny sos sojowy wytwarzany jest poprzez fermentację ziaren soi i pszenicy, za pomocą specjalnych szczepów mikroorganizmów, nazywanych Aspergillus oryza. Sosy sojowe ze względu na kraj, w którym zostały wyprodukowane, mogą znacznie różnić się od siebie. W samej Japonii bowiem, sosy możemy podzielić aż na 6 różnych rodzajów, różniących się od siebie nie tylko smakiem, ale także konsystencją i barwą, a to wszystko poprzez stosowanie różnych proporcji składników.

Do jednego z najbardziej popularnych sosów sojowych, który wywodzi się z Japonii, należy sos tamari, do którego sporządzenia używa się śladowych ilości pszenicy lub w ogóle się z niej rezygnuje. Dzięki temu sos tamari może być używany przez osoby z nietolerancją glutenu, miłujące się w kuchni azjatyckiej.

W Chinach natomiast królują głównie 3 rodzaje sosów – jasny, ciemny oraz sos sojowo-grzybowy. Sos sojowo grzybowy sporządzany jest z dodatkiem suszonych grzybów, dzięki czemu zyskuje nie tylko grzybowy posmak, ale także znacznie ciemniejszą i intensywną brązową barwę, dzięki czemu doskonale nadaje się do przyrządzania marynat do mięs i przyprawę do cięższych dań mięsnych, jak np. gulasz.

Ciemny czy jasny?

Ciemny sos sojowy jest chyba bardziej popularny niż jasny. To właśnie ciemny sos silnie kojarzy nam się z charakterystycznym, intensywnym smakiem i aromatem, który doskonale podkręca smak wszystkich potraw. Przede wszystkim sos ciemny jest poddawany dłuższej fermentacji, która pozwala na uzyskanie intensywnego, ciemnego koloru i gęstej konsystencji. Doskonale nadaje się do gotowania, duszenia i marynowania. Świetnie komponuje się z potrawami z wieprzowiny i wołowiny.

Sos sojowy jasny jest chyba rzadziej spotykaną i trudniej dostępną odmianą sosu sojowego. Jasny sos sojowy charakteryzuje się bursztynowym, jasnobrązowym kolorem, jest nieco rzadszy i bardziej słony od sosu ciemnego. Ze względu na swoją charakterystykę, doskonale nadaje się do przyprawiania gotowych potraw, a także do jasnych mięs (drób), ryb, zup i sushi.

Sos sojowy – gdzie kupić?

Zakup dobrej jakości sosu sojowego nie należy do najłatwiejszych. W marketach, mimo dużego wyboru, nie zawsze możemy trafić na sos sojowy o ograniczonym do minimum składzie. Jeśli zależy nam na ograniczeniu soli w diecie i wyeliminowaniu z diety zbędnych polepszaczy smaku, powinniśmy postawić na zakup sosu sojowego znanych i cenionych producentów. Z pomocą mogą przyjść sklepy internetowe, oferujące szeroki asortyment produktów kuchni świata, w tym wysokiej jakości sos sojowy – zarówno jasny, jak i ciemny.

Udostępnij
Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Kategorie

Coś słodkiego

Coś słodkiego

Dania główne

Dania główne

Dodatki

Dodatki

Kuchenny recykling

Kuchenny recykling

Przekąski

Przekąski

Przepisy świąteczne

Przepisy świąteczne

Przetwory

Przetwory

Zupy

Zupy

Popularne

  • Ciasto Milky Way bez pieczeniaCiasto Milky Way bez pieczenia Przepis na pyszne ciasto Milky Way bez pieczenia, którego podstawą…
  • Ciasteczkowo-czekoladowy obłoczek bez pieczeniaCiasteczkowo-czekoladowy obłoczek bez pieczenia Ciasta bez pieczenia cały czas stają się coraz bardziej popularne,…
  • Ciasto Bounty bez pieczeniaCiasto Bounty bez pieczenia Jesteście zwolennikami kokosowego batonika Bounty? Teraz możecie przygotować go w…

Porady

  • Typy mąki – jaki typ do czego?

    Typy mąki – jaki typ do czego?

  • Puree z dyni – jak zrobić?

    Puree z dyni – jak zrobić?

  • Jak zrobić domową przyprawę do piernika?

    Jak zrobić domową przyprawę do piernika?

  • Zakwas z buraków wg Magdy Gessler

    Zakwas z buraków wg Magdy Gessler

  • Jak zrobić domowe masło?

    Jak zrobić domowe masło?

  • Jak gotować bób?

    Jak gotować bób?

Facebook

PysiaGotuje

Najnowsze komentarze

  • Kasia o Pączki
  • Ala Kowalczyk o Faworki z piwem
  • CookUp o Ciastka owsiane
  • Dietetyk Na Walizkach o Ryba na parze
  • Kamka o Kulki Raffaello

Najpopularniejsze

  • Ciasto Milky Way bez pieczeniaCiasto Milky Way bez pieczenia
  • Ciastka owsiane czekoladowe (bez pieczenia)Ciastka owsiane czekoladowe (bez pieczenia)
  • Faworki/chrust (przepis tradycyjny)Faworki/chrust (przepis tradycyjny)
  • Ciasteczkowo-czekoladowy obłoczek bez pieczeniaCiasteczkowo-czekoladowy obłoczek bez pieczenia
  • Pączki przepis tradycyjnyPączki przepis tradycyjny
  • Ciasto bez pieczenia z herbatnikamiCiasto bez pieczenia z herbatnikami

Sprawdź również

Ciasta

Ciasta

Ciasteczka

Ciasteczka

Dania z makaronem

Dania z makaronem

Zapiekanki

Zapiekanki

Zupy krem

Zupy krem

Zupy tradycyjne

Zupy tradycyjne

  • Artykuły
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Cookies

KURKANIELOTKA.PL | © 2018