Kopytka z serem
(kluski leniwe z ziemniakami)

leniwe z serem

Udost臋pnij za pomoc膮:

lub zwyczajnie skopiuj, a nast臋pnie udost臋pnij poni偶szy adres:

Sk艂adniki

Ilo艣膰 porcji:
1 kg ziemniak贸w
300 g twarogu p贸艂t艂ustego mielonego
1 jajko
3 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
3/4 szklanki m膮ki pszennej +/-

Sk艂adniki

Opis dania

Udost臋pnij

Witajcie. 馃檪 W tym wpisie chcia艂abym przedstawi膰 Wam m贸j przepis na kopytka z serem. Cho膰 w wielu domach kopytka z serem nazywa si臋 pierogami lub kluskami leniwymi, jedyn膮 wsp贸ln膮 rzecz膮 obu tych rodzaj贸w jest twar贸g. Tradycyjne pierogi leniwe bowiem przygotowuje si臋 z twarogu, jajka i m膮ki, bez dodatku ziemniak贸w. Kopytka z serem natomiast bazuj膮 g艂贸wnie na ziemniakach z dodatkiem twarogu, jajka i m膮ki. Ot.. taka mi臋dzy nimi r贸偶nica. 馃檪 Je艣li ju偶 zagadka zosta艂a rozwi膮zana i poznali艣my r贸偶nic臋 mi臋dzy leniwymi a kopytkami z serem, mo偶emy przej艣膰 do sedna, czyli do bohaterek dzisiejszego wpisu- kopytek serowych.

Kluski leniwe z ziemniakami, czy zwa艂 jak zwa艂, kopytka z serem, s膮 bardzo fajn膮 opcj膮 na obiad. Mo偶na podawa膰 je zar贸wno jako samodzielne danie b膮d藕 jako dodatek do mi臋s. Kopytka z twarogiem smakuj膮 wy艣mienicie w wersji s艂odkiej, podane ze 艣mietan膮 i cukrem, d偶emem lub s艂odkim sosem, a tak偶e na s艂ono, okraszone duszon膮 cebulk膮 lub po prostu polane mas艂em. To, w jaki spos贸b podacie kluski „leniwe” z ziemniakami, zale偶y tylko i wy艂膮cznie od Waszej wyobra藕ni. 馃檪 To jak, spr贸bujecie? 馃槈

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie leniwych z ziemniakami:

Ziemniaki umy膰 i obra膰, gotowa膰 w osolonej wodzie do mi臋kko艣ci. Gdy ziemniaki b臋d膮 mi臋kkie, odcedzi膰 je i odparowa膰 (oko艂o 10 minut).

2
Gotowe

Lekko przestudzone ziemniaki przecisn膮膰 przez prask臋 do ziemniak贸w b膮d藕 rozgnie艣膰 na g艂adkie puree. Do rozgniecionych ziemniak贸w doda膰 mielony twar贸g - je艣li dysponujemy niezmielonym twarogiem, mo偶emy przepu艣ci膰 go przez prask臋 do ziemniak贸w b膮d藕 zmieli膰 w maszynce.

3
Gotowe

Do rozgniecionych ziemniak贸w z twarogiem doda膰 jajko, m膮k臋 ziemniaczan膮 i m膮k臋 pszenn膮. Ca艂o艣膰 wyrobi膰 na g艂adk膮, elastyczn膮 mas臋, uformowa膰 w kul臋. W razie konieczno艣ci doda膰 nieco wi臋cej m膮ki pszennej.

UWAGA! Im d艂u偶ej b臋dziemy wyrabia膰 ciasto, tym wi臋cej m膮ki b臋dziemy musieli doda膰, warto wi臋c wyrobi膰 ciasto na kopytka serowe w miar臋 szybko.

4
Gotowe

Ciasto na kopytka z serem prze艂o偶y膰 na blat opr贸szony m膮k膮, uformowa膰 w wa艂ek i podzieli膰 na 6 w miar臋 r贸wnych cz臋艣ci.

5
Gotowe

Pierwsz膮 cz臋艣膰 ciasta uformowa膰 w wa艂eczek, lekko sp艂aszczy膰 go palcami. Ciasto pokroi膰 na ukos, w oko艂o 2.5-3 cm grubo艣ci kluski. Gotowe kluski lekko opr贸szy膰 m膮k膮. Tak samo przygotowa膰 reszt臋 cz臋艣ci ciasta na kopytka serowe.

6
Gotowe

Gotowanie kopytek z serem:

W sporym garnku zagotowa膰 wod臋, W zale偶no艣ci od podania (na s艂odko czy s艂ono), kluski gotowa膰 w osolonej b膮d藕 pos艂odzonej wodzie. Gdy woda zacznie bulgota膰, zmniejszy膰 ogie艅 i delikatnie wrzuca膰 kopytka serowe. Kluski leniwe z ziemniakami gotowa膰 2-3 minuty od czasu wyp艂yni臋cia ich na powierzchni臋.

W czasie gotowania kluski delikatnie przemiesza膰 drewnian膮 艂y偶k膮, by nie przyklei艂y si臋 do dna. Gotowe kluski wy艂owi膰 za pomoc膮 艂y偶ki cedzakowej, podawa膰 wed艂ug uznania.

Wskaz贸wka:

  • Jaki typ ziemniak贸w b臋dzie najlepszy do kopytek z twarogiem? Warto u偶y膰 ziemniak贸w m膮cznych- najlepiej sprawdzi si臋 tutaj typ kulinarny C lub BC.
  • Jak ju偶 wcze艣niej wspomnia艂am, ciasto na kopytka z ziemniakami nale偶y wyrobi膰 w miar臋 szybko- dzi臋ki temu ilo艣膰 dodanej do ciasta m膮ki b臋dzie mniejsza, a co za tym idzie- kluski b臋d膮 bardziej delikatne.
  • Pierogi leniwe z ziemniakami podczas gotowania warto miesza膰 za pomoc膮 drewnianej 艂y偶ki. Lepiej unika膰 metalowych mieszade艂, gdy偶 mog膮 one przyczyni膰 si臋 do rozpadania klusek.
  • Je艣li nie jeste艣my pewni, czy nasze kluski ziemniaczane z twarogiem nie rozpadn膮 si臋 w trakcie gotowania, warto zrobi膰 pr贸b臋. Kilka klusek ugotowa膰 zgodnie z przepisem- je艣li zauwa偶ymy, 偶e zamiast klusek w garnku jest „pa膰ka”, do ciasta nale偶y doda膰 wi臋ksz膮 ilo艣膰 m膮ki.

Sprawd藕 tak偶e m贸j przepis na tradycyjne kopytka ziemniaczane i kluski 艣l膮skie.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperyment贸w z wbudowanym trybem 鈥瀗a oko鈥. Lubi臋 dzieli膰 si臋 z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, kt贸re od zawsze go艣ci艂y w moim rodzinnym domu.

jak zrobi膰 gzik
poprzedni
Pyry z gzikiem czyli twar贸g po pozna艅sku z ziemniakami
marchewka na ciep艂o do obiadu
nast臋pny
Marchewka zasma偶ana

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj