Kopytka z serem
(kluski leniwe z ziemniakami)

leniwe z serem

Udost臋pnij za pomoc膮:

lub zwyczajnie skopiuj, a nast臋pnie udost臋pnij poni偶szy adres:

Sk艂adniki

Ilo艣膰 porcji:
1 kg ziemniak贸w
300 g twarogu p贸艂t艂ustego mielonego
1 jajko
3 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
3/4 szklanki m膮ki pszennej +/-

Sk艂adniki

Opis dania

Udost臋pnij

Witajcie. 馃檪 W tym wpisie chcia艂abym przedstawi膰 Wam m贸j przepis na kopytka z serem. Cho膰 w wielu domach kopytka z serem nazywa si臋 pierogami lub kluskami leniwymi, jedyn膮 wsp贸ln膮 rzecz膮 obu tych rodzaj贸w jest twar贸g. Tradycyjne pierogi leniwe bowiem przygotowuje si臋 z twarogu, jajka i m膮ki, bez dodatku ziemniak贸w. Kopytka z serem natomiast bazuj膮 g艂贸wnie na ziemniakach z dodatkiem twarogu, jajka i m膮ki. Ot.. taka mi臋dzy nimi r贸偶nica. 馃檪 Je艣li ju偶 zagadka zosta艂a rozwi膮zana i poznali艣my r贸偶nic臋 mi臋dzy leniwymi a kopytkami z serem, mo偶emy przej艣膰 do sedna, czyli do bohaterek dzisiejszego wpisu- kopytek serowych.

Kluski leniwe z ziemniakami, czy zwa艂 jak zwa艂, kopytka z serem, s膮 bardzo fajn膮 opcj膮 na obiad. Mo偶na podawa膰 je zar贸wno jako samodzielne danie b膮d藕 jako dodatek do mi臋s. Kopytka z twarogiem smakuj膮 wy艣mienicie w wersji s艂odkiej, podane ze 艣mietan膮 i cukrem, d偶emem lub s艂odkim sosem, a tak偶e na s艂ono, okraszone duszon膮 cebulk膮 lub po prostu polane mas艂em. To, w jaki spos贸b podacie kluski „leniwe” z ziemniakami, zale偶y tylko i wy艂膮cznie od Waszej wyobra藕ni. 馃檪 To jak, spr贸bujecie? 馃槈

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie leniwych z ziemniakami:

Ziemniaki umy膰 i obra膰, gotowa膰 w osolonej wodzie do mi臋kko艣ci. Gdy ziemniaki b臋d膮 mi臋kkie, odcedzi膰 je i odparowa膰 (oko艂o 10 minut).

2
Gotowe

Lekko przestudzone ziemniaki przecisn膮膰 przez prask臋 do ziemniak贸w b膮d藕 rozgnie艣膰 na g艂adkie puree. Do rozgniecionych ziemniak贸w doda膰 mielony twar贸g - je艣li dysponujemy niezmielonym twarogiem, mo偶emy przepu艣ci膰 go przez prask臋 do ziemniak贸w b膮d藕 zmieli膰 w maszynce.

3
Gotowe

Do rozgniecionych ziemniak贸w z twarogiem doda膰 jajko, m膮k臋 ziemniaczan膮 i m膮k臋 pszenn膮. Ca艂o艣膰 wyrobi膰 na g艂adk膮, elastyczn膮 mas臋, uformowa膰 w kul臋. W razie konieczno艣ci doda膰 nieco wi臋cej m膮ki pszennej.

UWAGA! Im d艂u偶ej b臋dziemy wyrabia膰 ciasto, tym wi臋cej m膮ki b臋dziemy musieli doda膰, warto wi臋c wyrobi膰 ciasto na kopytka serowe w miar臋 szybko.

4
Gotowe

Ciasto na kopytka z serem prze艂o偶y膰 na blat opr贸szony m膮k膮, uformowa膰 w wa艂ek i podzieli膰 na 6 w miar臋 r贸wnych cz臋艣ci.

5
Gotowe

Pierwsz膮 cz臋艣膰 ciasta uformowa膰 w wa艂eczek, lekko sp艂aszczy膰 go palcami. Ciasto pokroi膰 na ukos, w oko艂o 2.5-3 cm grubo艣ci kluski. Gotowe kluski lekko opr贸szy膰 m膮k膮. Tak samo przygotowa膰 reszt臋 cz臋艣ci ciasta na kopytka serowe.

6
Gotowe

Gotowanie kopytek z serem:

W sporym garnku zagotowa膰 wod臋, W zale偶no艣ci od podania (na s艂odko czy s艂ono), kluski gotowa膰 w osolonej b膮d藕 pos艂odzonej wodzie. Gdy woda zacznie bulgota膰, zmniejszy膰 ogie艅 i delikatnie wrzuca膰 kopytka serowe. Kluski leniwe z ziemniakami gotowa膰 2-3 minuty od czasu wyp艂yni臋cia ich na powierzchni臋.

W czasie gotowania kluski delikatnie przemiesza膰 drewnian膮 艂y偶k膮, by nie przyklei艂y si臋 do dna. Gotowe kluski wy艂owi膰 za pomoc膮 艂y偶ki cedzakowej, podawa膰 wed艂ug uznania.

Wskaz贸wka:

  • Jaki typ ziemniak贸w b臋dzie najlepszy do kopytek z twarogiem? Warto u偶y膰 ziemniak贸w m膮cznych- najlepiej sprawdzi si臋 tutaj typ kulinarny C lub BC.
  • Jak ju偶 wcze艣niej wspomnia艂am, ciasto na kopytka z ziemniakami nale偶y wyrobi膰 w miar臋 szybko- dzi臋ki temu ilo艣膰 dodanej do ciasta m膮ki b臋dzie mniejsza, a co za tym idzie- kluski b臋d膮 bardziej delikatne.
  • Pierogi leniwe z ziemniakami podczas gotowania warto miesza膰 za pomoc膮 drewnianej 艂y偶ki. Lepiej unika膰 metalowych mieszade艂, gdy偶 mog膮 one przyczyni膰 si臋 do rozpadania klusek.
  • Je艣li nie jeste艣my pewni, czy nasze kluski ziemniaczane z twarogiem nie rozpadn膮 si臋 w trakcie gotowania, warto zrobi膰 pr贸b臋. Kilka klusek ugotowa膰 zgodnie z przepisem- je艣li zauwa偶ymy, 偶e zamiast klusek w garnku jest „pa膰ka”, do ciasta nale偶y doda膰 wi臋ksz膮 ilo艣膰 m膮ki.

Sprawd藕 tak偶e m贸j przepis na tradycyjne kopytka ziemniaczane i kluski 艣l膮skie.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperyment贸w z wbudowanym trybem 鈥瀗a oko鈥. Lubi臋 dzieli膰 si臋 z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, kt贸re od zawsze go艣ci艂y w moim rodzinnym domu.

jak zrobi膰 gzik
poprzedni
Pyry z gzikiem czyli twar贸g po pozna艅sku z ziemniakami
marchewka na ciep艂o do obiadu
nast臋pny
Marchewka zasma偶ana

Komentarze Ukryj komentarze

Dzisiaj zrobi艂am je po raz pierwszy z ilo艣ci sk艂adnik贸w kt贸re mia艂am pod r臋k膮, wysz艂y super, bardzo delikatne i 偶aden si臋 nie rozpad艂. W kuchni nie nale偶y si臋 zniech臋ca膰, kilka pr贸b i ju偶 mamy sprawdzony przepis, ten jest godny polecenia. Dzi臋kuj臋 Kurko nielotko.

Kopytka s膮 bardzo proste do zrobienia a jednoczesnie bardzo smaczne. Nie maja duzo w艂a艣ciwo艣ci odzywczych ale raz na jakis czas czemu nie

Jestem „ch艂opem z ….. no z tym co nie ma baba” i przeczyta艂em posty. ….. i twierdz臋 : tym „kucharzom” co si臋 „rozpada” to mam rad臋: mo偶ecie gotowa膰 WOD臉 NA… MI臉KKO !!!!! PRZEPIS JEST B. DOBRY !!!!!!

Wszystkim malkontetom proponuj臋 zakupy w pierogarni i b臋d膮 mia艂y 艣wi臋ty spok贸j. C贸偶 .. gotowanie to te偶 sztuka.. jak wida膰 nie dla wszystkich. Przepis prosty i dobry, Powodzenia..I smacznego ;))

Bardzo dobry przepis, kluski nie rozwala艂y si臋, a jednocze艣nie by艂y mi臋kkie i delikatne. Ze swojej strony dodam 偶e doda艂em do ciasta 艂y偶eczk臋 soli i ok. 100g wi臋cej sera. Natomiast podczas gotowania opr贸cz soli doda艂em troszk臋 m膮ki ziemniaczanej, aby kluski by艂y g艂adsze. Na pewno skorzystam z tego przepisu jeszcze kilka razy.

B臋dzie ok- u nas starczy艂o dla 2 doros艂ych i kopytkowego 3letniego potworka + zosta艂a 1 porcja do odsma偶enia na kolacj臋 馃檪

Dzie艅 dobry, w艂a艣nie jem z sur贸wk膮 z korzenia pietruszki i jab艂ka. Bardzo dobre. Dzi臋kuj臋 za przepis.Polecam

Bardzo dzi臋kuj臋 za opini臋 i za czas po艣wi臋cony na napisanie komentarza.
Mo偶e zechcia艂a by Pani wyja艣ni膰, co posz艂o nie tak z przepisem? 馃檪
Pani opinia i wyja艣nienie z pewno艣ci膮 b臋d膮 przydatn膮 wskaz贸wk膮 dla innych. 馃槉

Robilam juz dwa razy i wyszly wysmienite ! Robilam dokladnie wedlug przepisu. Przepis ten polecilam dalej. Bede robilam nadal gdyz robi sie szybko i sa pycha!,

Mo偶e by膰 kilka przyczyn rozwalaj膮cych si臋 klusek, najcz臋艣ciej jest to 藕le dobrany typ ziemniak贸w, a w tym przypadku tak偶e za mokry twar贸g.
Prosz臋 te偶 pami臋ta膰, 偶e im d艂u偶ej ciasto si臋 wyrabia, tym wi臋cej m膮ki trzeba doda膰, bo ci膮gle si臋 klei. 馃檪
Mimo wszystko dzi臋kuj臋 za opini臋! 馃檪

Dzi臋ki za opini臋! 馃檪
Je艣li zaraz po ugotowaniu chcemy odsma偶y膰 kluski, mo偶emy doda膰 wi臋cej m膮ki- b臋d膮 mniej delikatne, ale nie b臋d膮 si臋 rozpada艂y przy kolejnej obr贸bce cieplnej 馃槉

Robilam juz dwa razy i wyszly wysmienite! Moge tylko dalej polecac.Na drugi dzien odgrzewalam i rowniez byly cale i nie przywieraly do patelni, z cala pewnoscia bede je jeszcze nie raz i nie dwa robila .pycha!

Skomentuj