Pyry z gzikiem
czyli twaróg po poznańsku z ziemniakami

jak zrobić gzik

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 kg ziemniaków
400 g twarogu pełnotłustego
4 łyżki gęstej śmietany (12 lub 18%)
1 średnia cebula
sól i pieprz do smaku

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Hejka! Z racji, że pochodzimy z różnych regionów, dzisiaj chciałabym przedstawić Wam danie, z którego słynie Wielkopolska. Pyry z gzikiem, czyli po prostu ziemniaki gotowane (najczęściej w mundurkach) z twarogiem to danie, które chyba na zawsze zapisało się w wielkopolskim menu. Choć pyry z gzikiem dla nas są niemal codziennością, dla wielu osób jest ono zupełnie nowe- w wielu Poznańskich (i nie tylko) restauracjach, pyry z gzikiem są daniem popisowym, którego koniecznie trzeba spróbować! Jeśli jednak nie wybieracie się w podróż przez Wielkopolskę, warto przygotować gzik z pyrami samemu. 🙂

A teraz w skrócie i po polsku… 😀 Gzik to nic innego jak dobrej jakości twaróg ze śmietaną, cebulą lub szczypiorkiem, doprawiony solą i pieprzem. Pyry w mundurkach to po prostu ziemniaki gotowane w łupinkach. W okresie letnim, do przygotowania pyrów z gzikiem warto użyć młodych ziemniaków, świeżego kopru, szczypiorku bądź rzodkiewki. Tradycyjnie gzik przygotowywało się ze swojskiego, pełnotłustego twarogu, ze względu na jego wyjątkowy, śmietankowy smak.

Poznajcie mój rodzinny przepis na gzik i koniecznie dajcie znać, jakie potrawy królują w Waszych regionach! 🙂

 

 

Przygotowanie

1
Gotowe

Ziemniaki w mundurkach- jak zrobić:

Ziemniaki dokładnie umyć i wyszczotkować, by pozbyć się z nich całego piasku. Pyry przełożyć do garnka, zalać wodą i posolić. Ziemniaki w mundurkach gotować pod przykryciem do czasu, aż będą miękkie. Z racji, że ziemniaki gotuje się w łupinkach, czas gotowania będzie nieco dłuższy niż w przypadku klasycznie gotowanych ziemniaków. W czasie, gdy pyry będą się gotować, przygotować gzik.

2
Gotowe

Jak zrobić gzik:

Do miseczki przełożyć twaróg, rozgnieść go widelcem. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Do twarogu dodać śmietanę, sól, pieprz i pokrojoną w kostkę cebulę, całość dokładnie wymieszać. W razie, gdy gzik wydaje się być zbyt suchy, można dodać odrobinę więcej śmietany.

3
Gotowe

Ugotowane ziemniaki w mundurkach odcedzić i odparować (około 3-4 minut). Jeszcze gorące ziemniaki przepołowić, na każdej połówce układać gzik. Chodzi o to, by gzik nieco rozpuścił się pod wpływem temperatury, otulając całą pyrę.
Dla podkręcenia smaku, pyry z gzikiem można skropić olejem lnianym, rydzowym bądź z nasion ostropestu (tłoczonymi na zimno).

Pyry z gzikiem koniecznie podawaj ze szklanką dobrego kefiru lub maślanki! :) Smacznego!

Wskazówka:

  • Twaróg pełnotłusty można z powodzeniem zastąpić półtłustym, a w ostateczności chudym. Ważne, by twaróg był dobrej jakości.
  • Śmietanę w gziku można zastąpić jogurtem naturalnym.
  • Gzik możemy dowolnie wzbogacać, na przykład rzodkiewką, szczypiorkiem czy koperkiem.
  • Zamiast gotowania ziemniaków w mundurkach, gzik bez przeszkód można podawać z ziemniakami gotowanymi klasycznie bądź po prostu ze „sznytką” chleba.
Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Kluski slaskie jak zrobic
poprzedni
Kluski śląskie (przepis tradycyjny)

Komentarze Ukryj komentarze

Uwielbiam 🙂 Gdyby nie późna godzina, pewnie gotowałabym już ziemniaki w mundurkach, bo aż mi ślinka na ich widok poleciała :))

Skomentuj