Nie od dziś wiadomo, że koperek należy do jednych z najbardziej wartościowych roślin. Koper włoski nie bez przyczyny używany jest do sporządzania herbatek koperkowych dla niemowląt – doskonale wspomaga organizm w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych i skutecznie łagodzi bolesne kolki u najmłodszych. W kuchni koper włoski jest stosowany jako przyprawa, gdyż dzięki swojemu intensywnemu zapachowi, doskonale podkręca smak wielu potraw. Koperkiem najczęściej posypujemy ziemniaki, dodajemy do sałatek lub zup i chłodników. Koperek doskonale nadaje się do sporządzenia sosu koperkowego, który idealnie łączy się z rybami i ziemniakami. Warto także pamiętać, że koper ogrodowy stanowi bazę do kiszenia ogórków. Poznaj moje przepisy na dania z koprem włoskim!
Pyry z gzikiem czyli twaróg po poznańsku z ziemniakami
Hejka! Z racji, że pochodzimy z różnych regionów, dzisiaj chciałabym przedstawić Wam danie, z którego słynie Wielkopolska. Pyry z gzikiem, czyli po prostu ziemniaki gotowane (najczęściej w mundurkach) z twarogiem...
Zupa szpinakowa z jajkiem i ziemniakami
Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na dość nietypową i stosunkowo rzadko spotykaną zupę, to mam dla Ciebie świetną propozycję. Ostatnio w moim menu zawitała zupa szpinakowa z jajkiem i ziemniakami, którą...
Botwinka (zupa z botwiny)
Botwina to nic innego, jak młode korzenie i liście buraka ćwikłowego. Botwinkę możemy spotkać w sklepach w okresie wiosennym i wczesnym latem, gdyż sezon botwinkowy zaczyna się w maju, a...
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem
Nie od dziś wiadomo, że kapusta zasmażana jest jednym z najsmaczniejszych dodatków do obiadu, idealnie komponującym się z tradycyjnym schabowym i młodymi ziemniaczkami. Na moim stole kapusta zasmażana pojawia się...
Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym wielu z nas kojarzą się z dzieciństwem i są chyba jednym z tych dań, które się nie nudzą. Przepis na pulpety w sosie pomidorowym nie jest...
Zupa koperkowa z ziemniakami i pulpetami
Zupa koperkowa to pyszna i pożywna zupa, która charakteryzuje się delikatnym, koperkowo-śmietanowym smakiem. Zupa koperkowa doskonale smakuje zrobiona na bazie domowego rosołu, a pulpeciki i ziemniaki sprawiają, że zupa jest...
Sałatka z brokułem i jajkiem
Jeśli znudziły Wam się klasyczne sałatki typu gyros, jarzynowa i z tuńczykiem, koniecznie przygotujcie tę kolorową sałatkę z brokułem i jajkiem! Jest to bardzo kolorowa, wręcz wiosenna sałatka, która smakiem...
Ryba na parze z ryżem z warzywami
Chodziła za mną od dawna – ryba na parze, podana z ryżem z warzywami. Ryba gotowana na parze jest o wiele bardziej lekkostrawna i mniej tłusta od tradycyjnych ryb smażonych,...
Chłodnik ogórkowy z ziemniakami
Sezon na ogórki w pełni, a upały wcale nie zamierzają szybko nas opuścić, dla ochłody polecam przygotowanie pysznego chłodnika ogórkowego. Jest on bardzo prosty, lekki i orzeźwiający. Przygotowanie chłodnika z...
Chłodnik litewski z rzodkiewką
W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na tradycyjny chłodnik litewski. Jest to chłodnik, przygotowywany z botwinki, z dodatkiem świeżych ogórków, kopru i szczypiorku. Niegdyś mieszany ze zsiadłym mlekiem lub...