Pulpety w sosie pomidorowym

Przepis na pulpety w sosie pomidorowym

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na około 15-20 pulpetów w sosie pomidorowym:
1 kg mięsa mielonego z łopatki lub szynki można zastąpić indyczym lub kurzym
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
+/- 1 łyżeczka soli
+/- 0.5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Składniki na sos pomidorowy do pulpetów:
1.5-2 szklanki bulionu
1 słoik passaty pomidorowej (około 750 g)
0.5 szklanki śmietany płynnej 18%
4-5 łyżek tartego, twardego sera
2-3 łyżki oleju do smażenia
Dodatkowo:
świeża, posiekana natka pietruszki lub bazylia do posypania

Składniki

  • Składniki na około 15-20 pulpetów w sosie pomidorowym:

  • Składniki na sos pomidorowy do pulpetów:

  • Dodatkowo:

Opis dania

Udostępnij

Pulpety w sosie pomidorowym wielu z nas kojarzą się z dzieciństwem i są chyba jednym z tych dań, które się nie nudzą. Przepis na pulpety w sosie pomidorowym nie jest skomplikowany, a do ich przygotowania wystarczy kilka prostych składników. Dodatkowo, pulpety w sosie pomidorowym możemy przygotować z dowolnego mięsa – wieprzowiny (np. szynka, łopatka), kurczaka lub indyka. Ja swój sos pomidorowy do pulpetów przygotowuję z passaty pomidorowej, z dodatkiem tartego sera i świeżą natką pietruszki lub listkami świeżej bazylii. Poznaj mój przepis na najpyszniejsze pulpety w sosie pomidorowym pod Słońcem! 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie pulpetów:

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju lub masła. Mięso przełożyć do miski, dodać do niego zeszkloną cebulę, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i koper. Do mięsa dodać również jajko i bułkę tartą, doprawić do smaku solą (+/- 1 łyżeczka) i pieprzem (+/- 0,5 łyżeczki).

2
Gotowe

Całość dokładnie wymieszać, dokładanie wyrobić (najlepiej ręką), by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Z mięsa formować pożądanej wielkości pulpeciki. Na patelni (z przykrywką) rozgrzać olej, smażyć pulpeciki z obu stron na złocisty kolor.

3
Gotowe

Przygotowanie sosu pomidorowego do pulpetów:

Usmażone pulpety zalać gorącym bulionem, dodać passatę pomidorową i zamieszać. Całość dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez około 20-30 minut.

4
Gotowe

Ser zetrzeć na małych oczkach tarki, przełożyć do miseczki i dodać śmietankę, wymieszać. Śmietanę z serem dodać do sosu, całość dokładnie wymieszać. Sos pomidorowy do pulpetów doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wskazówka:

  • Ja do swojego sosu pomidorowego do pulpetów używam półtwardego sera z dodatkiem suszonych pomidorów. Wy możecie użyć np. Parmezanu, sera Bursztyn lub innego, a nawet całkowicie z niego zrezygnować. Warto pamiętać, że ser nieco zagęści sos i nada mu niepowtarzalnego aromatu.
  • Mięso wieprzowe można zastąpić indyczym – pulpety będą bardziej delikatne i idealne dla dzieci.
  • Pulpety w sosie pomidorowym możemy podać w towarzystwie ziemniaków, makaronu lub ryżu.
  • Pulpety w sosie pomidorowym doskonale komponują się z dodatkiem świeżej surówki, np. surówki z młodej kapusty lub surówki z pora.
Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Zupa szparagowa z zielonych szparagów
poprzedni
Zupa szparagowa (krem z zielonych szparagów)
Pasta jajeczna przepis
następny
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Zupa szparagowa z zielonych szparagów
poprzedni
Zupa szparagowa (krem z zielonych szparagów)
Pasta jajeczna przepis
następny
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Skomentuj