Zupa szparagowa
(krem z zielonych szparagów)

Zupa szparagowa z zielonych szparagów

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 pęczek zielonych szparagów
3-4 średnie ziemniaki
1 średni korzeń pietruszki
1 cebula
1 ząbek czosnku
0.75-1 litr bulionu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
posiekana natka pietruszki do posiekania
2 łyżki masła
1/3 szklanki śmietany płynnej 18%

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Sezon na szparagi jest dość krótki, dlatego też powinniśmy maksymalnie korzystać z jego dobrodziejstw. Szparagi możemy przygotować na wiele ciekawych sposobów, a jednym z nich jest zupa szparagowa. Zupę szparagową możemy przygotować zarówno z zielonych, jak i białych szparagów, a warto jest spróbować obu, bo są naprawdę pyszne. Ja swoją kremową zupę szparagową najczęściej przygotowuję jednak z zielonych szparagów i przepis na tę właśnie pychotkę przedstawię Wam poniżej. Zupa szparagowa z zielonych szparagów jest bardzo prosta i dość szybka do zrobienia, dlatego też szczególnie polecam Wam jej przygotowanie. 🙂 Poznajcie mój przepis na wiosenną zupę szparagową krem!

Przygotowanie

1
Gotowe

Szparagi umyć, odłamać twarde końce. Ziemniaki i korzeń pietruszki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.

Łodygi szparag pokroić, główki zostawić do dekoracji.

2
Gotowe

W garnku rozpuścić masło, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać czosnek, smażyć jeszcze przez chwilę. do garnka dorzucić pokrojone ziemniaki i korzeń pietruszki, całość smażyć jeszcze przez około 3 minuty. Po tym czasie dodać szparagi, podsmażać przez około 2 minuty, ciągle mieszając.

3
Gotowe

Warzywa zalać gorącym bulionem - powinno być go około 1 cm ponad warzywami. Całość zagotować, gotować do miękkości warzyw. W tym czasie możemy przygotować główki szparagów (patrz krok 5).

4
Gotowe

Gdy warzyw będą miękkie, zupę zestawić z ognia, zblendować na gładki krem. Do zmiksowanej zupy dodać śmietankę, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ja swoją zupę szparagową podaję z podsmażonymi na maśle główkami szparagów i prażonymi migdałami, posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki.

5
Gotowe

Blanszowanie główek szparagów:

W garnku zagotować niewielką ilość wody z odrobiną soli i cukru. Do gotującej wody wrzucić główki szparagów, gotować przez około 0.5-1 minutę. Główki szparagów wyłowić łyżką cedzakową, przełożyć do lodowatej wody (najlepiej z dodatkiem lodu), aby zatrzymać proces gotowania, odcedzić. Tak przygotowane główki możemy podsmażyć na niewielkiej ilości masła i dodać odrobinę bułki tartej.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Schab w sosie przepis
poprzedni
Schab w sosie porowo-śmetanowym
Przepis na pulpety w sosie pomidorowym
następny
Pulpety w sosie pomidorowym
Schab w sosie przepis
poprzedni
Schab w sosie porowo-śmetanowym
Przepis na pulpety w sosie pomidorowym
następny
Pulpety w sosie pomidorowym

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj