Cebula w kuchni jest niemal niezastąpiona, gdyż naddaje charakteru każdej potrawie. W kuchni używane są różne rodzaje cebul, poczynając od cebuli zwyczajnej, przez cebulę czerwoną, aż po dymkę i szalotkę. Cebula ze względu na swoje właściwości lecznicze, często wykorzystywana jest w leczeniu przeziębień i infekcji, gdzie najlepiej sprawdza się syrop z cebuli. Cebula jest warzywem „wielofunkcyjnym”, gdyż nie tylko nadaje smaku potrawom, ale również może stanowić ich bazę. Do najbardziej popularnych dań z cebuli możemy zaliczyć zupę cebulową (zarówno tradycyjną, zapiekaną, jak i krem cebulowy) i tartę cebulową. Oprócz tego w kuchni bardzo często wykorzystuje się konfiturę z czerwonej cebuli, np. jako dodatek do hamburgerów, cebulę prażoną lub cebulę karmelizowaną. W tej kategorii znajdziesz proste i pyszne przepisy na dania z cebuli i potrawy z jej dodatkiem, które z pewnością urzekną Twoje podniebienie.