Zupa meksykańska
z mięsem mielonym

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
0.5 kg mięsa mielonego
2 mniejsze marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 słoiki passaty pomidorowej jeden słoik ma około 750g
1 puszka kukurydzy
2 puszki fasoli czerwonej
1 litr wody/bulionu
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka kolendry ja używam kolendry w ziarnach i rozgniatam w moździeżu
1 płaska łyżeczka kuminu rzymskiego
0.5-1 łyżeczka ostrej papryki lub pieprzu cayenne
sól i pieprz do smaku

Składniki

Opis dania

Udostępnij

W ostatnim czasie często eksperymentuję z zupami, gdyż powoli zaczęliśmy cierpieć na: „znowu rosół„, „o nie, pomidorowa!” i „ech ta ogórkowa„- znacie to, prawda? 😀 Jeśli szukacie na zupę w nieco innym wydaniu, to gorąco polecam zupę meksykańską. Taka zupa meksykańska jest idealna na chłodniejsze dni, gdyż doskonale rozgrzewa i jest meeega sycąca. W zupie meksykańskiej znajduje się ogrom dodatków, które sprawiają, że staje się ona bardzo syta- mięso mielone, kukurydza, fasola, pomidory… Dodatkowo zupę meksykańską możemy przygotowywać wedle własnych upodobań- na ostro i w wersji łagodnej. Przepis na zupę meksykańską nie jest skomplikowany, a jej przygotowanie jest banalnie proste.

Do zupy meksykańskiej z mięsem mielonym możemy bez problemu użyć wieprzowiny bądź wołowiny- wszystko zależy od naszych upodobań. Ja najczęściej zupę mexykańską przygotowuję z mięsem wieprzowym, z dodatkiem rzymskiego kuminu, kolendry i odrobiną pieprzu cayenne. Jeśli wolicie bardziej pikantną zupę meksykańską, możecie pokusić się o dodatek świeżej, posiekanej papryczki chili. Jednak nie polecam przesadzać z dodatkiem ostrości, gdyż „zabije” ona cały smak zupy meksykańskiej. No to jak, próbujemy? 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, cebulę i czosnek posiekać. Do garnka przełożyć mięso mielone, dodać 1-2 łyżki oliwy z oliwek (ważne, by była przeznaczona do smażenia), podsmażyć na dość dużym ogniu przez około 3 minuty mieszając, by całe mięso się ścięło.

2
Gotowe

Do smażącego się mięsa dodać kolendrę, kumin i paprykę, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez około 2 minuty, by przyprawy uwolniły swój aromat. Do garnka dorzucić startą marchewkę, cebulę i czosnek, delikatnie zmniejszyć ogień i podsmażać jeszcze przez chwilę, aż cebula widocznie się zeszkli.

3
Gotowe

Do garnka wlać passatę pomidorową i wodę/bulion. Zupę meksykańską gotować na wolnym ogniu przez około 20-25 minut. Po tym czasie do zupy dodać fasolę i kukurydzę, gotować jeszcze przez około 10 minut.

4
Gotowe

Zupę meksykańską doprawić do smaku solą i pieprzem. Pikantność zupy dostosować do własnych upodobań.

Ja swoją zupę meksykańską podaję ze świeżo posiekaną kolendrą bądź pietruszką oraz dodatkiem startego sera, jak grana padano, parmezan, bursztyn bądź rubin.
Dodatkowo do zupy meksykańskiej podaję domowej roboty nachos.

Wskazówka:

  • Bez przeszkód możemy przygotować zupę meksykańską z ziemniakami lub batatami, a także z pieczarkami.
  • Równie pyszna jest zupa meksykańska z kurczakiem- zamiast mięsa mielonego wołowego czy wieprzowego, możemy użyć pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka.
Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Sałatka śledziowa z ziemniakami
poprzedni
Śledzie pod pierzynką (sałatka śledziowa z ziemniakami)
następny
Modra kapusta duszona (do obiadu)

Skomentuj