Zupa szpinakowa
z jajkiem i ziemniakami

Zupa szpinakowa z jajkiem i ziemniakami

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
duże opakowanie szpinaku (około 350-400g)
6 średnich ziemniaków
2 średnie marchewki
2 mniejsze pietruszki (korzeń)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
2 łyżki masła
1-1.5 litra wody lub bulionu
1 serek topiony śmietankowy (100g)
sól, pieprz, kwasek cytrynowy, gałka muszkatołowa do smaku
1/3 szklanki śmietanki do zup (18%)
jajka ugotowane na twardo

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na dość nietypową i stosunkowo rzadko spotykaną zupę, to mam dla Ciebie świetną propozycję. Ostatnio w moim menu zawitała zupa szpinakowa z jajkiem i ziemniakami, którą z całego serca polecam. Zupa ze szpinakiem jest szybka i bardzo łatwa do przygotowania, a dodatkowo jest idealna na przemycenie w zupie jakże wartościowego szpinaku. Smak zupy szpinakowej jest naprawdę niepowtarzalny, a mój 2-latek oszalał na jej punkcie. 🙂 Podana z ugotowanym na twardo jajkiem, z dużą ilością ziemniaków i innych warzyw, zupa szpinakowa jest prawdziwą bombą witaminową i jest naprawdę sycąca. Spróbujcie sami! 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Ziemniaki obrać i opłukać, pokroić w dość dużą kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać, pokroić w talarki lub kostkę (według uznania). Cebulę i czosnek drobno posiekać.

2
Gotowe

W garnku rozpuścić masło, wrzucić ziemniaki i smażyć przez około 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodać marchewkę i pietruszkę, smażyć kolejne 3 minuty, mieszając. Do podsmażonych warzyw dodać posiekaną cebulę i czosnek, całość smażyć do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli.

3
Gotowe

Warzywa zalać wodą (lub bulionem), gotować na niewielkim ogniu, aż do miękkości warzyw (około 30 minut). W tym czasie przygotować szpinak. Szpinak przełożyć na sito, dokładnie umyć. W razie konieczności odłamać grubsze łodyżki. Koper posiekać.

4
Gotowe

Umyty świeży szpinak dodać do zupy, gotować do czasu, aż widocznie zwiędnie. Do zupy dodać posiekany koper i serek topiony. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż ser dokładnie się rozpuści. Zupę szpinakową doprawić do smaku solą, pieprzem, kwaskiem z cytryny i gałką muszkatołową.

5
Gotowe

Zupę szpinakową zestawić z ognia, dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami i świeżym pieczywem.

Wskazówka:

  • Ja do swojej zupy szpinakowej dodaję „surowy szpinak”. Jednak szpinak przed dodaniem do zupy można podsmażyć na niewielkiej ilości masła.
  • Ja przygotowuję zupę szpinakową z serkiem topionym, jednak bez przeszkód można zrezygnować z jego dodatku. Smak szpinakowej bez serka będzie równie wyśmienity! 🙂

Zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku

Zupa szpinakowa najlepiej smakuje ze świeżym szpinakiem, jednak nie ma przeszkód, by przygotować ją ze szpinaku mrożonego. W tej sytuacji sposób przygotowania zupy jest taki sam jak powyżej, jednak zamiast liści, do zupy dodajemy szpinak zamrożony.

Zupa krem ze szpinaku

Zupę szpinakową możemy bez przeszkód podać w formie kremu. Jednak jeśli planujemy zupę szpinakową krem, wystarczy zmniejszyć ilość dodawanej wody. W przypadku kremu warto kierować się tym, by wody było nie więcej niż 1.5-2 cm ponad poziomem warzyw. Dalszy sposób przygotowania jest taki sam, jak w przypadku klasycznej zupy szpinakowej z jajkiem i ziemniakami. Na koniec całość wystarczy zblendować na gładki krem.

Zupę krem ze szpinaku możemy podać z jajkiem na twardo, groszkiem ptysiowym, grzankami lub po prostu posypaną posiekaną natką pietruszki lub koperkiem, z kromką świeżego chleba.

 

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Fasolka po bretońsku przepis
poprzedni
Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem
Fasolka po bretońsku przepis
poprzedni
Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem

Skomentuj