Patelnia jest tym naczyniem, które musi znaleźć się w każdej kuchni. Mówi się, że dobry nóż wyróżnia kucharza, moim zdaniem także dobra patelnia. 😉 Z pewnością każdy z nas choć raz zastanawiał się nad wyborem patelni, która będzie służyła nam przez długie lata i nie niszczyła się już po kilku użyciach. W chwili obecnej wybór patelni jest naprawdę ogromny, co wcale nie ułatwia wyboru- patelnie ceramiczne, teflonowe, z różnymi powłokami, w różnych kształtach i kolorach… W dzisiejszym wpisie chciałabym Wam jednak nieco ułatwić wybór i nakierować na patelnie warte uwagi, a mianowicie tytanowe patelnie marki Woll. W moim teście główną bohaterką jest kwadratowa patelnia z serii Diamond, a to jedynie kropla w morzu możliwości, jakie oferuje sklep z patelniami niemieckiej marki Woll. Zobaczcie, co wyróżnia tą patelnię i jak moim zdaniem spisuje się w codziennym użytkowaniu. 🙂
Test patelni Woll
Moja przygoda z patelnią Woll rozpoczęła się niespełna miesiąc temu, jednak uwierzcie mi- był to naprawdę intensywny okres, w którym patelnia została poddana wielu próbom, czasami dość ekstremalnym. W czasie testowania owej patelni przypadło mi przygotowanie imprezy urodzinowej, gdzie jak wszyscy wiemy, nie tylko nerwy, ale także (i przede wszystkim) sprzęt kuchenny wystawiany jest na ogromną próbę. Uspokoję Was- żyję ja i moje ciężkie próby przetrwała także patelnia. 😀
Odpinana rączka
Ale do sedna… Moim zadaniem było przetestowanie patelni Woll Cookware, gdzie spośród całej gamy produktów wybrałam kwadratową patelnię tytanową z serii Diamond Lite. Jest to patelnia z odpinaną rączką, co według mnie jest naprawdę przydatnym elementem. Dzięki zastosowaniu w tej patelni systemu click-by-click, naczynie staje się łatwe do przechowywania, zajmując o połowę mniej miejsca w szafce, niż klasyczne patelnie ze stałą rączką. Bardzo cenię sobie tę cechę, głównie ze względu na małą kuchnię, w której czasami zaczyna brakować już miejsca. 🙂 Dodatkowo odpinana rączka przydaje się, gdy pod nogami plącze się małe dziecko- wystarczy odpiąć uchwyt i możemy być spokojni, że nie szturchniemy patelni przez przypadek lub po prostu dziecko nie ściągnie jej na podłogę.
Powłoka
To, co przy wyborze najlepszej patelni powinno być na pierwszym miejscu to powłoka, jaką dana patelnia oferuje. Moja patelnia została pokryta nieprzywierającą powłoką tytanową z kryształkami diamentu. Dzięki zastosowaniu w patelniach Woll nowoczesnych technologii, patelnie tej marki charakteryzują się wysoką odpornością nie tylko na zarysowania, ale także na wszelkiego rodzaju uszkodzenia i odkształcenia dna patelni.
Pokrywka
W zestawie z patelnią otrzymałam solidną pokrywkę ze szkła hartowanego, żaroodpornego. Taka pokrywka jest bardzo przydatna, szczególnie w przypadku, gdy smażymy mięso i chcemy zapobiec rozchlapywaniu się tłuszczu lub gdy po prostu chcemy użyć patelni Woll jako naczynia żaroodpornego, np. do zapiekanki. Tak tak, patelnie Woll nadają się do użytku zarówno na kuchenkach, jak i w piekarniku! Ale o tym nieco później. 🙂
Rozprowadzanie ciepła
Zawsze nabywając nową patelnię sprawdzam, czy cała powierzchnia nagrzewa się równomiernie. Szczerze mówiąc na początku miałam wątpliwości, czy patelnia nagrzeje się równo na całości, głównie ze względu na jej dość duży gabaryt (26×26 cm) i kwadratowy kształt. Ku mojemu zaskoczeniu, patelnia nagrzała się równo, dzięki czemu przygotowywane potrawy smażyły się równomiernie. Test przeprowadziłam na mięsie z kurczaka i plackach ziemniaczanych- w obu przypadkach patelnia spisała się na medal.
Waga
W pierwszej chwili, gdy chwyciłam patelnię, wydawała mi się ona ciężka i toporna, jednak już po pierwszym użyciu, udało mi się zaprzyjaźnić z wagą naczynia. Dzięki temu, że patelnia jest dość ciężka, stabilnie trzyma się na kuchni i nie „ucieka” po palnikach w trakcie mieszania. Dodatkowo, aby ułatwić chwytanie patelni, producent zadbał o dodatkowy uchwycik, ułatwiający podnoszenie patelni.
Czyszczenie
To, co bardzo pozytywnie wpłynęło na użytkowanie patelni Woll, to z pewnością łatwość jej czyszczenia. Jak już wcześniej wspominałam, patelnia przeszła u mnie naprawdę ciężką próbę, gdzie w czasie urodzinowego zgiełku zdarzyło mi się przypalić co nieco. ;D Jednak mimo moich obaw, patelnia bardzo łatwo się czyści- wszystkie ewentualne przypalenia wystarczy zmyć pod strumieniem wody, a samą patelnię umyć miękką gąbką z niewielkim dodatkiem płynu do naczyń lub i bez. Czyszczenie tej patelni jest CZYSTĄ przyjemnością!
Ciekawostką jest fakt, że patelnię Woll bez problemu możemy umyć w zmywarce. Ja osobiście uważam, że ta patelnia tego nie wymaga. 😉
Temperatura smażenia i pieczenia
Jak wspomniałam chwilę wcześniej, patelni Woll możemy używać zarówno do smażenia na kuchence, ale doskonale nadaje się ona także do zapiekania potraw. Aby zapiec ser, czy przygotować pyszną zapiekankę, wystarczy odpiąć rączkę i wstawić patelnię do piekarnika. Patelnia umożliwia przygotowywanie potraw w temperaturze do 250 stopni Celsjusza.
Rodzaj kuchenki
Patelnie Woll przeznaczone są do każdego typu kuchenek, co wyróżnia je na tle innych patelni. Takiego naczynia możemy używać zarówno na kuchniach elektrycznych, gazowych, jak i indukcyjnych, no i oczywiście w piekarniku. 😊
Smażenie beztłuszczowe
Dzięki temu, że moja patelnia Woll Diamond Lite posiada tytanową powłokę z kryształkami diamentu, możliwe jest na niej smażenie bez dodatku tłuszczu. Ta cecha z pewnością spodoba się wszystkim, którzy muszą lub chcą wyeliminować jak najwięcej tłuszczu z diety, a także w przypadku, gdy w domu znajdują się dzieci. Przeprowadziłam krótki teścik na plackach ziemniaczanych, który wypadł naprawdę zaskakująco. Na poniższych zdjęciach przedstawiam porównanie placuszków smażonych bez użycia tłuszczu, jak i z jego dodatkiem.
Placki ziemniaczane bez tłuszczu wymagają nieco dłuższego czasu smażenia, jednak w smaku niewiele różnią się od tych, które smażyłam z dodatkiem tłuszczu. Wbrew moim obawom, placki ziemniaczane bez tłuszczu kompletnie nie przywarły do patelni!
Smażenie bez tłuszczu
Smażenie na tłuszczu
W porównaniu:
- placki smażone bez tłuszczu są delikatnie mniej chrupiące niż te smażone na oleju,
- beztłuszczowe smażenie wymaga nieco dłuższego czasu do zarumienienia,
- smak beztłuszczowych placków ziemniaczanych jest naprawdę wart wypróbowania- u nas chyba już zawsze placki będą w wersji bez tłuszczu. 😉
Zobacz także mój przepis na placki ziemniaczane.
W skrócie- zalety i wady patelni Woll Diamond Lite
Zalety | Wady |
| Jedyną wadą patelni (ale czy na pewno wadą?) jest to, że patelnia jest dość ciężka. Myślę, że tę „wadę” każdy powinien rozważyć indywidualnie- dzięki niej patelnia stabilnie spoczywa w dłoni i nie ucieka po wszystkich palnikach. Także tę kwestię pozostawiam Wam do rozważenia. ;D |
Czy warto kupić patelnię tytanową Woll? Opinia
Nie żebyście myśleli, że coś, ale naprawdę polecam Wam zakup tytanowej patelni Woll. Po intensywnych 3 tygodniach z tym naczyniem mogę tylko powiedzieć, że od dawna nie miałam do czynienia z tak dobrą patelnią- zajmuje niewiele miejsca, jest wykonana naprawdę solidnie i z wysokiej jakości materiałów, co mam nadzieję- wystarczy na długie lata w kuchni i przeżyje niejedną imprezę urodzinową. 😀
Sprawdź także mój przepis na ryż z warzywami i kurczakiem, który przygotowałam przy pomocy patelni tytanowej Woll.