Placki ziemniaczane
- plendze

Placki ziemniaczane - plendze

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 kg ziemniaków
1 średnia cebula
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka gęstej śmietany
1 jajko
sól i pieprz do smaku
olej lub smalec do smażenia

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Placki ziemniaczane jest to bardzo prosta i chyba wszystkim znana potrawa. Placki przygotowuje się ze startych na tarce ziemniaków, cebuli, niewielkiej ilości mąki, jajka, soli i smaży na oleju lub smalcu. Istnieje wiele przepisów na placki ziemniaczane – jedni zalewają starte ziemniaki wrzącym mlekiem, inni urozmaicają ciasto ziołami i przyprawami. W Wielkopolsce, Warmii i Mazurach, placki ziemniaczane określane są mianem „plendze”. Jednak jak przygotować placki, aby były chrupiące i pyszne? Przepis na takie właśnie plendze znajduje się poniżej. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Ziemniaki dokładnie umyć, obrać i opłukać. Zetrzeć na małych oczkach tarki. Cebulkę obrać ze skórki i także zetrzeć na tarce, bezpośrednio do pulpy z ziemniaków. Aby uniknąć ciemnienia ziemniaków, do pulpy dodać łyżkę śmietany i dobrze wymieszać. Dodać jajko, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.

2
Gotowe

Aby placki były chrupkie, ciasto należy przełożyć na drobne sitko. Woda, która oddzieli się od ziemniaków powinna trafić do miski, gdyż posiada ona niezbędną skrobię, która nada dodatkowej chrupkości. Przed smażeniem placków, wodę należy odsączyć, a osad pozostały na dnie miski dodać z powrotem do ciasta.

3
Gotowe

Na patelni rozgrzać olej. Ciasto nakładać łyżką do uzyskania pożądanej grubości i wielkości. Smażyć do uzyskania złocistego koloru. Ja placki podaję z keczupem i majonezem, gdyż nam tak właśnie smakują najlepiej.

Aby uzyskać jeszcze lepszy aromat, do ciasta możemy zetrzeć także ząbek czosnku. Jeśli chcemy przyrządzić placki ziemniaczane na słodko, zrezygnujmy z dodania cebuli, soli i pieprzu.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Zupa ogórkowa z jajkiem
poprzedni
Zupa ogórkowa z jajkiem
Gulasz z szynki węgierski
następny
Gulasz z szynki

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj