Dziś obchodzimy dzień frytek. Te smukłe i opalone ziemniaczki są chyba najbardziej pożądanym dodatkiem do potraw pieczonych i smażonych.
Frytki swoją historię rozpoczęły w Belgii i tradycyjnie smażone były na łoju wołowym. Dziś frytki belgijskie znane są na całym świecie i cieszą się ogromną popularnością. Jednak aby domowe frytki były idealne, należy zastosować kilka prostych zasad podczas ich sporządzania.
W czym tkwi sekret idealnych frytek?
Pierwszym i chyba najważniejszym elementem jest dobór odpowiedniego typu ziemniaków. Idealnie ziemniaki na frytki powinny zawierać dużą ilość skrobi i mieć podłużny kształt. Dzięki temu frytki są mniej ciężkostrawne, gdyż poprzez dużą zawartość skrobi wchłaniają mniejszą ilość tłuszczu. Kolejnym ważnym elementem jest dobór odpowiedniego naczynia do smażenia frytek. Możemy użyć frytkownicy, patelni lub wysokiego garnka.
Samo smażenie frytek należy rozłożyć na dwie części. Dlaczego? Dlatego, że podczas wrzucania ziemniaków, temperatura oleju gwałtownie spada, a dalsze ich smażenie doprowadzi do nasiąknięcia ziemniaków. Pierwsze obsmażenie ziemniaków spowoduje stworzenie naturalnej bariery przed wchłanianiem tłuszczu.
Przepis na domowe frytki
Składniki:
- kilogram ziemniaków,
- 1 litr oliwy lub oleju roślinnego do smażenia.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie słupki, opłukać i dokładnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
- Olej nagrzać do 110 stopni, wrzucić ziemniaki i smażyć w takiej samej temperaturze przez około 7-8 minut. Temperaturę na bieżąco sprawdzać za pomocą termometru. Po upływie czasu, frytki za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnąć na dwa talerze i ostudzić.
- Olej ponownie rozgrzać, tym razem do temperatury 175 stopni. Włożyć przestudzone frytki i smażyć przez kolejne 5 minut, aż do momentu zarumienienia się ziemniaków. Podczas smażenia, frytki można delikatnie przemieszać. Po wysmażeniu frytki wyłożyć na talerz wyłożony grubą warstwą ręcznika papierowego. Podawać gorące, oprószone solą (najlepiej morską, grubo mieloną).