Gulasz
z szynki

Gulasz z szynki

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
0.5 kg mięsa z szynki
1 cebula
3/4 litra bulionu
2-3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka mąki
papryka wędzona, majeranek, sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Gulasz jest to danie wywodzące się z Węgier. Stąd też wiele przepisów na gulasz węgierski, który tradycyjnie przygotowuje się z mięsa, cebuli i papryki. Podobnie jest u mnie – mięso podsmażam z dość dużą ilością słodkiej lub wędzonej papryki i cebulą, zalewam bulionem i… sprawdź poniżej! 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Mięso z szynki umyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wrzucić mięso, dodać 1 łyżeczkę wędzonej papryki i podsmażyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Smażyć całość jeszcze przez chwilę, zalać bulionem. Dusić przez około 20 minut.

2
Gotowe

Z mąki, śmietany i odrobiny wody sporządzić zaklepkę. Mięso zestawić z ognia i dodać zaklepkę ciągle mieszając. Sos należy zredukować i doprawić do smaku.

Gulasz podawać z ziemniakami lub kaszą, według uznania.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Placki ziemniaczane - plendze
poprzedni
Placki ziemniaczane - plendze
Makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem, pieczarkmi i serem żółtym
następny
Makaron z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem w sosie pomidorowym

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj