Baranek z masła jest jedną z „najmilszych” tradycji Wielkanocnych. Jest on także symbolem Zmartwychwstałego Chrystusa, a staropolska tradycja nakazuje, aby maślany baranek znalazł się w Wielkanocnym koszyczku. Jednak stworzenie tego wyjątkowego zwierzątka z kostki masła nie zawsze jest takie proste. W tym poradniku znajdziesz kilka wskazówek, które pomogą uporać się ze stworzeniem wyjątkowego baranka z masła.
Jak przygotować foremkę?
- Przed użyciem namoczyć formę w zimnej wodzie. W zależności od materiału z jakiego wykonana jest forma, należy ją moczyć od kilku godzin do nawet kilku dni.
- Namoczoną formę wysypać solą.
- Masło wkładamy do mokrej formy. Masełko powinno być średnio schłodzone.
- Formę alternatywnie można wyłożyć folią spożywczą, którą po schłodzeniu baranka należy delikatnie odkleić.
Nasz wielkanocny baranek nabierze uroku, jeśli dodatkowo go ozdobimy. Bardzo ładnie wygląda, kiedy mocno schłodzone masło zetrzemy na tarce i ze startego masła zrobimy barankowi „futerko”. Oczka i nosek możemy zrobić z kuleczek pieprzu, a ogon i uszy z pojedynczych listków bukszpanu. 🙂
Nigdy takiego nie robiłam, szczerze mówiąc na to nie wpadłam, ale jakoś mnie zaintrygowałaś. Tylko jak zrobić taką formę? Może jakaś masa solna..? Robisz ją sama czy kupujesz?
Ja dawno temu kupiłam sobie foremkę z drewna i używam jej do dziś. Szczerze mówiąc nigdy nie słyszałam o foremce z masy solnej.
W oparciu o niebanalny talent rzeźbiarski, baranka można wyrzeźbić również samemu 🙂
Masełkowego baranka nigdy na oczy nie widziałam, ale pomysł super.
Pierwszy raz słyszę o baranku z masła! Pomysł bardzo mi się podoba i chętnie zrobię taki na te święta. Tylko skąd wziąć foremki baranka? Jak dużej foremki używasz?
Ja używam standardowej drewnianej foremki (12,5cm x 5cm x 7cm) i dawno temu kupiłam na allegro.
Chociaż w ubiegłym roku przed świętami spotkałam foremki do baranków w supermarketach i w sklepach typu „Wszystko za 5zł” 🙂
A właśnie dzisiaj o tym myślałem 🙂
A u nas baranek byl zawsze z cukru, a w tym roku z bialej czekolady 🙂
Ale fajny pomysł 🙂 Jak się cieszę, że go poznałam 🙂 Foremki co prawda nie mam, ale myślę, że bez też dam radę!
Spróbuję zrobić w tym roku. Od lat myślę o maślanym baranku na święta, dziękuję za porady
Babcia zawsze robiła baranki na Wielkanoc. Ja niestety nie mam foremki, a tak utalentowana, żeby rzeźbić, nie jestem 😉
Może warto spróbować? Rzeźbienie w maśle to naprawdę fajna zabawa 😀
Zawsze lubiłam patrzeć jak moja mama robiła baranka wielkanocnego, upychając do foremki bezkształtne masło. Po otworzeniu foremki wyłaniał się piękny maślany baranek. Mama zawsze poprawiała mu jeszcze futerko ścierając na tarce dodatkowo mało lub jak miała więcej czasu to robiła mu maślane kędziorki nożykiem. Aż żal było go kroić 🙂 Na te święta wielkanocne planuje sama zrobić baranka bez formy. Jestem ciekaw jak mi to wyjdzie 🙂
Już nie mogę się doczekać robienia baranków! To taka moja tradycja 😉
Hmm no tak, foremka 🙂 tylko trzymać następną foremkę, żeby 1/rok zrobić baranka? 😀
Jeśli ma się wystarczająco umiejętności rzeźbiarskich, to można także wyciąć baranka samemu 😀
Taki baranek z masła jest przepyszny 🙂
Zawsze nie mogę się doczekać tej małej przyjemności na święta <3
Znam to;) Już niedługo będę robić takiego branka z masła:) To świetna zabawa i rodzinna tradycja:)
Poradnik super. Mam 2 pytanka. Co zrobić gdy nasz baranek Wielkanocny przyklei się do formy? I drugie, jakiego masła najlepiej użyć? Osełka, Łaciate czy to całkowicie nie ma znaczenia? 🙂
Wskazówki, które zawarte zostały w poradniku mają ustrzec naszego baranka Wielkanocnego przed przyklejeniem. Dlatego tak ważne jest odpowiednie namoczenie formy w zimnej wodzie i natarcie jej solą. Jeśli to nie pomaga i masło zostaje w formie, to trzeba je po prostu wyskubać i spróbować z folią spożywczą 🙂
Odpowiadając na drugie pytanie, to ważne by masło miało 82% tłuszczu i nie było miksem roślinnym 🙂 Marka w tym przypadku jest dowolna – ja zwykle używam Łaciatego albo Mlekowity 🙂