Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
0.6 kg mąki
30 g drożdży
1 szklanka mleka
125 g masła
5 łyżek cukru
szczypta soli
3 jajka
Dodatkowo:
powidła, budyń, ser, dżem, czekolada

Składniki

  • Dodatkowo:

Opis dania

Udostępnij

W dzisiejszym wpisie przedstawiam Wam prosty przepis na rogaliki drożdżowe. Rogaliki drożdżowe najczęściej przygotowuje się u mnie na Św. Marcina, jak nakazuje wielkopolska tradycja. Niestety, nie są to prawdziwe Rogale Marcińskie, jednak od kiedy pamiętam, właśnie rogaliki drożdżowe przygotowywało się w moim domu z tej okazji. Rogaliki drożdżowe najczęściej przygotowuję z powidłami lub czekoladą, jednak równie dobrze sprawdzi się tutaj nadzienie jabłkowe, ser, budyń lub marmolada. Zatem poznaj mój sprawdzony przepis na rogaliki drożdżowe! 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 50 ml ciepłego mleka (nie gorącego), łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 10 minut.
Resztę mleka przelać do miseczki, dodać masło i delikatnie podgrzać.

2
Gotowe

Do miski przesiać mąkę, dodać sól i cukier, wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie, stopniowo dodawać rozczyn z drożdży, delikatnie mieszając łyżką. Dodać roztrzepane jajka, wymieszać. Do całości stopniowo dolewać ciepłe mleko z masłem, ciągle mieszając.

3
Gotowe

Ciasto wyrabiać przez 10-15 minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykryć bawełnianym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Po upływie tego czasu, ciasto podzielić na 3 części. Jedną część przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i cienko rozwałkować. Okrąg podzielić na trójkąty.

W zależności od wielkości rogalików, ciasto możemy podzielić na 8-16 trójkątów. Na podstawie każdego kawałka położyć nadzienie, zawijać od szerszej do węższej krawędzi formując rogalik. W ten sam sposób postępować z pozostałym ciastem.

4
Gotowe

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać rogaliki. UWAGA! Należy zachować odstęp pomiędzy rogalami!

Rogaliki drożdżowe odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Dla uzyskania połysku i ładnego koloru, wierzch rogalików drożdżowych przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem (1 łyżka). Piec w 180 stopniach przez około 18 minut, do uzyskania złocistego koloru. Po upieczeniu rogaliki drożdżowe posypać pudrem lub polukrować.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Wafle przekładane
poprzedni
Wafle przekładane - torcik waflowy
Ciasteczka czekoladowe przepis
następny
Ciasteczka czekoladowe - brownie
Wafle przekładane
poprzedni
Wafle przekładane - torcik waflowy
Ciasteczka czekoladowe przepis
następny
Ciasteczka czekoladowe - brownie

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj