Składniki
- 1 opakowanie wafli
- 1 szklanka mleka
- 1 kostka margaryny250 g
- 2 szklanki mleka w proszku
- 1.5 szklanki cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- ulubiony dżemu mnie powidła śliwkowe
Opis dania
Przepis na wafle przekładane masą czekoladową i ulubionym dżemem, są bardzo szybkim do przygotowania deserem. Masę czekoladową przygotowuje się na badzie mleka w proszku, a całość nie wymaga pieczenia. Dodatkowym urozmaiceniem całości jest dżem, jednak bez przeszkód możemy go zastąpić owocami lub po prostu z niego zrezygnować. Sprawdź, jak przygotować wyśmienite wafle przekładane.
Przygotowanie
1 Gotowe | W garnku roztopić margarynę, dodać płynne mleko i cukier. Całość zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i dodać mleko w proszku. Dokładnie rozprowadzić by nie było grudek, gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Dodać kakao i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do zagotowania i odstawić do ostygnięcia. |
2 Gotowe | Wafle rozłożyć na stole i każdy posmarować cienką warstwą dżemu. Ostudzoną masę wylewać na wafle, układając jeden na drugim. Zostawić trochę czekoladowej masy na wierzch. Całość pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Aby masa ładnie się ściągnęła, wafle możemy schować do lodówki. |
Komentarze Ukryj komentarze
Pięknie wygląda!
pięknie to wygląda <3
Pysznie wygląda ten torcik. Koniecznie muszę wypróbować!
Bardzo lubię takie proste przepisy bez pieczenia, bo nigdy nie mam czasu, a lubię słodkości domowej roboty 🙂