Wafle przekładane
- torcik waflowy

Wafle przekładane - torcik waflowy

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 opakowanie wafli
1 szklanka mleka
1 kostka margaryny 250 g
2 szklanki mleka w proszku
1.5 szklanki cukru
2 łyżki ciemnego kakao
ulubiony dżem u mnie powidła śliwkowe

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Przepis na wafle przekładane masą czekoladową i ulubionym dżemem, są bardzo szybkim do przygotowania deserem. Masę czekoladową przygotowuje się na badzie mleka w proszku, a całość nie wymaga pieczenia. Dodatkowym urozmaiceniem całości jest dżem, jednak bez przeszkód możemy go zastąpić owocami lub po prostu z niego zrezygnować. Sprawdź, jak przygotować wyśmienite wafle przekładane.

Przygotowanie

1
Gotowe

W garnku roztopić margarynę, dodać płynne mleko i cukier. Całość zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i dodać mleko w proszku. Dokładnie rozprowadzić by nie było grudek, gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Dodać kakao i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do zagotowania i odstawić do ostygnięcia.

2
Gotowe

Wafle rozłożyć na stole i każdy posmarować cienką warstwą dżemu. Ostudzoną masę wylewać na wafle, układając jeden na drugim. Zostawić trochę czekoladowej masy na wierzch. Całość pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Aby masa ładnie się ściągnęła, wafle możemy schować do lodówki.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Ciasto na herbanikach bez pieczenia
poprzedni
Ciasto bez pieczenia z herbatnikami
Rogaliki drożdżowe przepis
następny
Rogaliki drożdżowe
Ciasto na herbanikach bez pieczenia
poprzedni
Ciasto bez pieczenia z herbatnikami
Rogaliki drożdżowe przepis
następny
Rogaliki drożdżowe

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj