Marchewka jest jednym z najbardziej popularnych i najczęściej spożywanych przez nas warzyw. Poprzez swoje liczne właściwości, marchewka jest jednym z tych warzyw, które człowiek może spożywać od lat niemowlęcych. W kuchni marchew ma bardzo wiele zastosowań – stanowi bazę wielu zup, surówek i sałatek, podawana jest jako dodatek do obiadu (np. marchewka z groszkiem) lub często przerabiana jest na wartościowy sok. Marchewkę możemy poddawać też wielu różnym obróbkom termicznym – marchewka duszona, gotowana, karmelizowana, zasmażana… Zastanawiasz się, jakie potrawy z marchewki możesz przygotować? Koniecznie zerknij do mojej marchewkowej kolekcji przepisów!
Marchewka zasmażana
Marchewka zasmażana jest doskonałą alternatywą dla surówki, którą można przygotować jako dodatek do obiadu. Marchewka zasmażana doskonale komponuje się z różnego rodzaju daniami, poczynając od dań mięsnych, na pulpetach i...
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
W ostatnim czasie często eksperymentuję z zupami, gdyż powoli zaczęliśmy cierpieć na: „znowu rosół„, „o nie, pomidorowa!” i „ech ta ogórkowa„- znacie to, prawda? 😀 Jeśli szukacie na zupę w...
Zupa z dyni z czarną fasolą (krem z dyni)
Październik jest tym czasem, w którym wielu z nas zadaje sobie pytanie- co można zrobić z dyni? Ogrody, bazarki i sklepowe półki wręcz opływają pomarańczowym blaskiem, który tak bardzo kuszący...
Zupa szpinakowa z jajkiem i ziemniakami
Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na dość nietypową i stosunkowo rzadko spotykaną zupę, to mam dla Ciebie świetną propozycję. Ostatnio w moim menu zawitała zupa szpinakowa z jajkiem i ziemniakami, którą...
Botwinka (zupa z botwiny)
Botwina to nic innego, jak młode korzenie i liście buraka ćwikłowego. Botwinkę możemy spotkać w sklepach w okresie wiosennym i wczesnym latem, gdyż sezon botwinkowy zaczyna się w maju, a...
Spaghetti bolognese (spaghetti po bolońsku)
W Polsce przyjęło się, że spaghetti bolognese składa się jedynie z sosu pomidorowego z mięsem mielonym. Oryginalny przepis na spaghetti bolognese jednak, zawiera w sobie nie tylko mięso (głównie wołowina/wieprzowina)...
Surówka z marchewki i jabłka
Surówka z marchewki i jabłka często pojawia się na moim stole, jako pyszny i świeży dodatek do obiadu. Surówka z marchewki i jabłka jest bardzo prosta i szybka do przygotowania,...
Surówka z pora marchewki i jabłka
W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na surówkę z pora z marchewką i jabłkiem. Taka surówka z pora jest idealnym dodatkiem do obiadu i nie tylko! Wyrazisty smak pora,...
Zupa koperkowa z ziemniakami i pulpetami
Zupa koperkowa to pyszna i pożywna zupa, która charakteryzuje się delikatnym, koperkowo-śmietanowym smakiem. Zupa koperkowa doskonale smakuje zrobiona na bazie domowego rosołu, a pulpeciki i ziemniaki sprawiają, że zupa jest...
Ciasto marchewkowe prosty przepis
Ciasto marchewkowe jest bardzo prostym i pysznym ciastem, które szczególną popularnością cieszy się w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych. Ciasto marchewkowe uznawane jest za niskobudżetowy i bardzo pożywny deser, który...