Botwinka
(zupa z botwiny)

Zupa z botwiny przepis

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1.5 litra bulionu
1 pęczek młodej botwinki z buraczkami
1 średni burak
5-6 średnich ziemniaków
1 średnia marchew
2-3 łyżki soku z cytryny
1 mała cebula
1 pęczek koperku
2 łyżki masła
jajka ugotowane na twardo

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Botwina to nic innego, jak młode korzenie i liście buraka ćwikłowego. Botwinkę możemy spotkać w sklepach w okresie wiosennym i wczesnym latem, gdyż sezon botwinkowy zaczyna się w maju, a kończy w lipcu. Jest to więc ostatni gwizdek na przygotowanie przepysznej zupy z botwiny, na którą podrzucam Wam dziś prosty przepis. Zupa bowinka jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, więc doskonale sprawdzi się jako prosty obiad nawet w dość upalne dni. Ja swoją zupę botwinkową podaję z ugotowanym na twardo jajkiem i sporą ilością posiekanego, młodego kopru. Gwarantuję, że jeśli choć raz spróbujecie zupy z botwiny, zakochacie się w niej na dobre i z utęsknieniem będziecie czekać na kolejny sezon! 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i obrać. Liście botwinki oddzielić od buraczków, buraki obrać. Marchewkę pokroić w talarki lub większą kostkę, ziemniaki, cebulę i buraki również pokroić (buraki przełożyć do oddzielnej miski). Liście botwinki drobno posiekać.

2
Gotowe

W garnku rozpuścić 2 łyżki masła, wrzucić pokrojone ziemniaki i marchewkę. Podsmażyć na dość dużym ogniu przez około 3-4 minuty, mieszać, by warzywa się nie przypaliły. Po tym czasie dodać posiekaną cebulę, smażyć ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli.

3
Gotowe

Podsmażone warzywa zalać gorącym bulionem, gotować przez około 10-15 minut. Po tym czasie do garnka dorzucić pokrojone buraki i posiekane liście botwinki, a także dodać sok z cytryny. Gotować na wolnym ogniu (nie doprowadzając do zagotowania), aż wszystkie warzywa będą miękkie.

4
Gotowe

Zupę z botwiny doprawić do smaku solą i pieprzem, a w razie konieczności można dodać nieco więcej soku z cytryny. Zupę botwinkową podawać posypaną śweiżo posiekanym koperkiem, z jajkami ugotowanymi na twardo.

Wskazówka:

  • Zupę z botwinki możemy zabielić śmietaną. W takim wypadku śmietankę (płynną, najlepiej 18%) należy najpierw zahartować – przelać do kubeczka, dodać 2 łyżki gorącej zupy, wymieszać i dopiero dodać do garnka z zupą.
  • Zupy z botwiny po dodaniu buraków nie powinniśmy doprowadzić do zagotowania – nie straci ona wtedy swojego intensywnego, czerwonego koloru.
  • Obierając buraki użyj rękawiczek. W ten sposób unikniesz przebarwień na dłoniach. Jeśli jednak nastąpiła sytuacja kryzysowa i w Twoim wyposażeniu zabrakło rękawiczek, plamy z buraków z dłoni łatwo usuniesz sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Kulki z ziemniaków gotowanych
poprzedni
Kulki ziemniaczane z serem i szynką
Fasolka po bretońsku przepis
następny
Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj