Zupa koperkowa
z ziemniakami i pulpetami

Zupa koperkowa przepis

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki do zupy koperkowej:
2 pęczki koperku
4 duże ziemniaki
1 średnia marchewka
1 cebula
1 łyżka masła
2 litry rosołu/bulionu
sól i pieprz do smaku
0.5 szklanki śmietany 18% płynnej
3 łyżki mąki
Składniki do pulpetów:
0.5 kg mięsa mielonego
1 ząbek czosnku
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
sól i pieprz do smaku

Składniki

  • Składniki do zupy koperkowej:

  • Składniki do pulpetów:

Opis dania

Udostępnij

Zupa koperkowa to pyszna i pożywna zupa, która charakteryzuje się delikatnym, koperkowo-śmietanowym smakiem. Zupa koperkowa doskonale smakuje zrobiona na bazie domowego rosołu, a pulpeciki i ziemniaki sprawiają, że zupa jest bardziej syta. Delikatna zupa koperkowa jest doskonała dla dzieci, szczególnie wtedy, gdy mięso wieprzowe w pulpetach zastąpimy mięsem z indyka. Muszę przyznać, że zupa koperkowa z ziemniakami i pulpetami na dobre wpisała się w moje obiadowe menu i nie ma osoby, która nie pokochałaby zupy koperkowej! Przepis na zupę koperkową jest bardzo prosty, dlatego też jej przygotowanie nie powinno sprawić nikomu żadnych trudności. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie zupy koperkowej:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, koperek posiekać. Cebulę pokroić w niewielką kostkę. W garnku rozpuścić masło, wrzucić posiekaną cebulkę, zeszklić.

2
Gotowe

Gdy cebulka będzie zeszklona, do garnka dorzucić pokrojone ziemniaki i startą marchew. Podsmażać na dużym ogniu przez około 3 minuty. Po tym czasie, podsmażone warzywa zalać gorącym rosołem/bulionem, gotować na niewielkim ogniu do miękkości warzyw. W międzyczasie do zupy dorzucić posiekany koperek.

W czasie, gdy warzywa będą się gotować, możemy przygotować pulpeciki.

3
Gotowe

Przygotowanie pulpetów:

Mięso przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, jajko i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Z mięsa formować kuleczki pożądanej wielkości.

Pulpeciki podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, na złocisty kolor z obu stron. Usmażone pulpeciki dodać do zupy, gotować wszystko razem przez kolejne 15 minut, na wolnym ogniu.

4
Gotowe

Wrócmy do zupy...

Z mąki i śmietanki sporządzić "zaklepkę", zupę zestawić z ognia. Zaprawkę wlewać do zupy małym strumieniem, ciągle mieszając (w zależności od tego, jak gęstą zupę chcemy uzyskać, możemy dodać jej mniej lub więcej). Zupę postawić z powrotem na ogniu, doprowadzić do zagotowania. Zupę koperkową doprawić do smaku.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Wiosenna surówka z rzodkiewki
poprzedni
Surówka z rzodkiewki
następny
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami

Skomentuj