Zapiekanka ziemniaczana
z kiełbasą i pieczarkami

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 kg ziemniaków
około 350-400 g kiełbasy np. żywieckiej
0.5 kg pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
400 g sera żółtego
2 jajka
2 łyżki śmietany gęstej
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra do smaku

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Ziemniaki są niewyczerpanym źródłem pomysłów – oprócz dodatku do obiadu w postaci ziemniaków z wody, frytek czy ziemniaczanego puree, wszelkiego rodzaju placuszków czy klusek, ziemniaki możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z pomysłów na wykorzystanie ziemniaków, jest zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami. Taką zapiekankę ziemniaczaną przygotowuje się bardzo szybko, a dodatkowo jest bardzo łatwa do zrobienia. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą może być oddzielnym daniem lub stanowić doskonały dodatek do pieczonych mięs. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą, koniecznie poznaj mój przepis. Do przygotowania tej zapiekanki z ziemniaków możesz wykorzystać nadmiar ugotowanych ziemniaków i dowolną wędlinę. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Ziemniaki obrać i ugotować (możemy wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego obiadu), wystudzić i pokroić w talarki. Pieczarki umyć i oczyścić, pokroić w talarki.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojone pieczarki, smażyć około 8-10 minut. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do pieczarek, smażyć jeszcze przez chwilę, aż cebula ładnie się zeszkli. Po usmażeniu doprawić do smaku solą i pieprzem.

2
Gotowe

Kiełbasę pokroić w talarki (ja używam żywieckiej lub krakowskiej podsuszanej). Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 1/3 całości sera odłożyć do posypania na wierzch zapiekanki, do reszty dodać jajka, gęstą śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawić pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej i dwiema szczyptami ostrej papryki. Wymieszać.

3
Gotowe

W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ziemniaków, kiełbasy, połowę usmażonych pieczarek i połowę mieszanki sera. Na ser ułożyć drugą warstwę ziemniaków, kiełbasę, pieczarki ser, całość zakończyć ziemniakami.

4
Gotowe

Zapiekankę ziemniaczaną wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 15 minut. Po tym czasie na zapiekankę wyłożyć resztę żółtego sera, którą odłożyliśmy na początku. Całość zapiekać jeszcze przez około 5-7 minut, aż ser ładnie się rozpuści i lekko przyrumieni.

Wskazówka:

  • Składniki do zapiekanki ziemniaczanej możemy pokroić w dużą kostkę.
  • Do zapiekanki z ziemniaków możemy użyć dowolnej wędliny – może to być dowolna kiełbasa, np. śląska lub szynka.
Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Zupa koperkowa przepis
poprzedni
Zupa koperkowa z ziemniakami i pulpetami
Surówka z pora do obiadu
następny
Surówka z pora marchewki i jabłka
Zupa koperkowa przepis
poprzedni
Zupa koperkowa z ziemniakami i pulpetami
Surówka z pora do obiadu
następny
Surówka z pora marchewki i jabłka

Skomentuj