Ogórki kiszone to nic innego jak ogórki gruntowe, zalane specjalną zalewą. Kiszone ogórki są jedną z tych zapraw, których nie może zabraknąć w wielu polskich domach. Nie od dziś wiadomo, że ogórki kiszone najlepiej smakują same lub z pajdą świeżego chleba ze smalcem, jednak ich zastosowanie w kuchni jest zdecydowanie większe. Ogórki kiszone mogą bowiem stanowić świetny dodatek do wielu dań. Do najbardziej popularnych zastosowań ogórków kiszonych możemy zaliczyć z pewnością zupę ogórkową lub różnego rodzaju sałatki i surówki z dodatkiem kiszonego ogórka. Dodatkowo tego typu ogórki doskonale nadają się jako dodatek do mięs. Szukasz ciekawych pomysłów na dania z ogórkiem kiszonym? Zajrzyj do mojej galerii przepisów z wykorzystaniem kiszonych ogórków i zainspiruj się!
Śledzie pod pierzynką (sałatka śledziowa z ziemniakami)
Szuba, bo taką nazwą określana jest sałatka śledzie pod pierzynką, wywodzi się z Rosji. Jest to warstwowa sałatka śledziowa z ziemniakami, burakami, jajkiem i ogórkami konserwowymi lub kiszonymi, przekładana majonezem....
Roladki schabowe w sosie
W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam przepis na roladki schabowe w sosie własnym, nadziewane plastrami boczku, cebulą i kiszonym ogórkiem. Roladki schabowe są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów schabowych i idealnie...
Domowa pizza (pizzerki)
Pizza jest chyba jednym z naszych ulubionych fast foodów, ale po co wydawać majątek na pizzę z knajpy, skoro można zrobić ją samemu? Wspólne przygotowywanie posiłku sprawia dużo frajdy, a...
Zupa ogórkowa z jajkiem
Zupa ogórkowa wywodzi się z kuchni polskiej i przygotowywana jest na wywarze mięsnym z dodatkiem ogórków kiszonych startych na tarce lub przecieru ogórkowego. W każdym domu przygotowywana jest inaczej –...