Większość z nas w celu zaoszczędzenia nie tylko pieniędzy, ale i czasu, kupuje produkty na zapas. Jednak niektóre produkty szybko się psują… co zrobić by tego uniknąć? Poniżej znajdziesz kilka niezbędnych rad, jak prawidłowo przechowywać jedzenie.
- Zapas jajecznicy na rok? To możliwe! Jajka wystarczy wymieszać w misce, dodać niewielką ilość soli i pieprzu, przełożyć do woreczków hermetycznych i zamrozić.
- Przecier pomidorowy – jest to produkt, który stosunkowo szybko pokrywa się pleśnią, a często zdarza się, że nie zużywamy całego opakowania. By dłużej zachować świeżość koncentratu wystarczy przełożyć go do woreczków śniadaniowych i schować do zamrażarki.
- Świeże zioła – jesteś zwolennikiem świeżych ziół, jednak nie lubisz gdy zbyt szybko więdną? Wystarczy zamrozić je w niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Oliwa zapobiegnie ich brązowieniu.
- Aby uniknąć szybkiego więdnięcia sałaty i innych warzyw liściastych, wystarczy owinąć je kawałkiem ręcznika papierowego i schować do lodówkowej szuflady.
- Pomidory – mimo plotek, pomidory nie lubią zimna! Pomidorki powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Miskę należy wyłożyć ręcznikiem papierowym, a pomidory układać szypułkami do góry, by uniknąć ich obicia.