Babka gotowana
(babka wielkanocna)

Przepis na babkę gotowaną

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
6 jaj "L"
2 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 kostka miękkiej margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
3/4 tabliczki mlecznej czekolady
1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
1 łyżka słodkiej śmietany 30% może być również 18%

Składniki

  • Polewa czekoladowa:

Opis dania

Udostępnij

Babka gotowana jest zdecydowanie moją faworytką, jeśli chodzi o tego typu słodkości. Babka gotowana z tego przepisu jest niesamowicie delikatna, krucha i wręcz rozpływa się w ustach! Przepis na babkę gotowaną, który przedstawię Wam poniżej, jest w mojej rodzinie od dawien dawna. Babkę gotowaną z tego przepisu przygotowywała moja Babcia i Mama, a dziś i ja chętnie do niego wracam. Babka gotowana nie jest zbyt skomplikowana w przygotowaniu, jednak aby w ogóle istniała możliwość jej stworzenia, niezbędna jest odpowiednia forma do babki gotowanej. Poznaj przepis na idealną, wielkanocną (i nie tylko) babkę gotowaną!

Proporcje na formę do babki gotowanej, o pojemności 1,5 l.

Przygotowanie

1
Gotowe

Żółtka oddzielić od białek. Mąkę (ziemniaczaną i zwykłą) przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.

2
Gotowe

Margarynę przełożyć do miski, utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Do masy dodać żółtka, miksować jeszcze przez około 3 minuty. Do masy stopniowo dodawać mieszankę z mąki. Przed dodaniem ostatniej części mąki przestać miksować, dodać resztę mieszanki i wymieszać dokładnie łopatkami miksera lub drewnianą łyżką.

3
Gotowe

Białka ubić na sztywną pianę. Połowę białek dodać do masy, wymieszać delikatnie, dodać resztę białek i mieszać tak długo, by w masie nie było grudek.

4
Gotowe

Ciasto przełożyć do formy wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką krupczatką lub kaszą manną (zapobiegnie to przyklejeniu się ciasta do formy). Lekko wyrównać, zamknąć pokrywą.

5
Gotowe

Formę wstawić do garnka, zalać wodą do 3/4 wysokości. Formę dociążyć, by nie "tańczyła" w garnku w czasie gotowania. Garnek przykryć pokrywką, postawić na ogniu. Babkę gotować na niewielkim ogniu przez 1,5 godziny. Czas mierzymy od czasu zagotowania wody, nie od postawienia na ogniu. :)

6
Gotowe

Po upływie czasu gotowania, formę wyjąć z garnka, otworzyć pokrywę - uważać, by nie poparzyć się parą! Babkę delikatnie obkroić na rantach i przy kominie formy. Babkę gotowaną energicznym, lecz delikatnym ruchem odwrócić, w razie potrzeby równomiernie poklepać formę.

7
Gotowe

Przygotowanie polewy do babki gotowanej:

Czekoladę połamać na kawałki, dodać masło i śmietankę. Całość rozpuścić w kąpieli wodnej (nie mieszać podczas topienia). Kiedy wszystkie składniki będą widocznie roztopione, miseczkę zdjąć z garnuszka, dokładnie wymieszać. Jeszcze ciepłą (nie gorącą) polewę wylać na babkę gotowaną. Ozdobić według uznania. :)

Wskazówka:

  • Podczas gotowania babki, należy doglądać ilość wody. Przez cały proces gotowania, woda musi sięgać do 3/4 wysokości formy. W razie konieczności wodę należy uzupełnić, dolewając do garnka wrzątek.
  • Garnek do gotowania musi być na tyle duży, by bez problemu zmieściła się w nim forma do babki gotowanej. Garnek musi mieć przykrywkę.
  • Jeśli nie mamy pod ręką metalowych ciężarków, formę możemy dociążyć np. metalowymi kluczami z niezbędnika Męża. 🙂
Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Mazurek wielkanocny (mazurek kajmakowy)
poprzedni
Mazurek kajmakowy (mazurek wielkanocny)
Zakwas na żurek
następny
Zakwas na żurek z płatków owsianych

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj