Składniki
- 6 jaj "L"
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka miękkiej margaryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
- 3/4 tabliczki mlecznej czekolady
- 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka słodkiej śmietany 30%może być również 18%
Opis dania
Babka gotowana jest zdecydowanie moją faworytką, jeśli chodzi o tego typu słodkości. Babka gotowana z tego przepisu jest niesamowicie delikatna, krucha i wręcz rozpływa się w ustach! Przepis na babkę gotowaną, który przedstawię Wam poniżej, jest w mojej rodzinie od dawien dawna. Babkę gotowaną z tego przepisu przygotowywała moja Babcia i Mama, a dziś i ja chętnie do niego wracam. Babka gotowana nie jest zbyt skomplikowana w przygotowaniu, jednak aby w ogóle istniała możliwość jej stworzenia, niezbędna jest odpowiednia forma do babki gotowanej. Poznaj przepis na idealną, wielkanocną (i nie tylko) babkę gotowaną!
Proporcje na formę do babki gotowanej, o pojemności 1,5 l.
Przygotowanie
1 Gotowe | Żółtka oddzielić od białek. Mąkę (ziemniaczaną i zwykłą) przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. |
2 Gotowe | Margarynę przełożyć do miski, utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Do masy dodać żółtka, miksować jeszcze przez około 3 minuty. Do masy stopniowo dodawać mieszankę z mąki. Przed dodaniem ostatniej części mąki przestać miksować, dodać resztę mieszanki i wymieszać dokładnie łopatkami miksera lub drewnianą łyżką. |
3 Gotowe | Białka ubić na sztywną pianę. Połowę białek dodać do masy, wymieszać delikatnie, dodać resztę białek i mieszać tak długo, by w masie nie było grudek. |
4 Gotowe | Ciasto przełożyć do formy wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką krupczatką lub kaszą manną (zapobiegnie to przyklejeniu się ciasta do formy). Lekko wyrównać, zamknąć pokrywą. |
5 Gotowe | Formę wstawić do garnka, zalać wodą do 3/4 wysokości. Formę dociążyć, by nie "tańczyła" w garnku w czasie gotowania. Garnek przykryć pokrywką, postawić na ogniu. Babkę gotować na niewielkim ogniu przez 1,5 godziny. Czas mierzymy od czasu zagotowania wody, nie od postawienia na ogniu. :) |
6 Gotowe | Po upływie czasu gotowania, formę wyjąć z garnka, otworzyć pokrywę - uważać, by nie poparzyć się parą! Babkę delikatnie obkroić na rantach i przy kominie formy. Babkę gotowaną energicznym, lecz delikatnym ruchem odwrócić, w razie potrzeby równomiernie poklepać formę. |
7 Gotowe | Przygotowanie polewy do babki gotowanej:Czekoladę połamać na kawałki, dodać masło i śmietankę. Całość rozpuścić w kąpieli wodnej (nie mieszać podczas topienia). Kiedy wszystkie składniki będą widocznie roztopione, miseczkę zdjąć z garnuszka, dokładnie wymieszać. Jeszcze ciepłą (nie gorącą) polewę wylać na babkę gotowaną. Ozdobić według uznania. :) |
Komentarze Ukryj komentarze
Przepis jest jak najbardziej w porządku, od lat korzystam z niemal identycznego:) Polecam!
Ten przepis to jakaś pomyłka. Babka wychodzi twarda jak kamień. Chyba pomyliła Pani proporcje maki ziemniaczanej z mąką pszenna.
Z tego przepisu babkę gotowaną robiła jeszcze moja Babcia, więc proporcje są ok.
Przepis podałam taki, jaki miałam i według jakiego ja robiłam- nigdy nie miałam sytuacji, że babka wyszła jak kamień. 🙂
uwielbiam gotowaną babkę