Składniki
- 400 g fasoli "Piękny Jaś"można zastąpić fasolą z puszki
- 1-1.5 litra wody+ woda do namoczenia fasoli
- 6-7 lasek kiełbasy, np. śląskiej
- 300-350 g wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 1-2 duże ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 puszki pomidorów krojonychmożna zastąpić passatą pomidorową lub pomidorami świeżymi
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, papryka słodka i wędzona do smaku
Opis dania
Fasolka po bretońsku jest zdecydowanie jednym z tych dań, bez których kuchnia polska nie tyle by nie istniała, co nie byłaby taka sama. Przepisów na to danie jednogarnkowe jest całe mnóstwo, jednak tradycyjny przepis na fasolkę po bretońsku zawiera w sobie fasolę, sos pomidorowy i rozmaite dodatki, w postaci wędlin. Fasolkę po bretońsku możemy przygotować z suchych nasion fasoli, gdzie najczęściej wykorzystuje się fasolę „Jaś” lub wspomóc się fasolą z puszki. Fasolka po bretońsku z użyciem suchych nasion jest nieco bardziej czasochłonna, gdyż wymaga namoczenia fasoli i dość długiego jej gotowania. Sposób z użyciem fasoli z puszki jest szybszy, jednak czy lepszy? O tym musicie przekonać się sami. 🙂
Fasolka po bretońsku jest na tyle uniwersalnym daniem, że możemy przygotować ją na obiad, zawekować w słoiki na wyjazd lub po prostu zamrozić jej nadmiar na zapas. Jest to bardzo pożywne i sycące danie jednogarnkowe, które cieszy się dużym uznaniem. Jeśli więc nigdy nie gotowaliście fasolki po bretońsku, koniecznie nadróbcie zaległości i poznajcie mój przepis!
Przygotowanie
1 Gotowe | Jak zrobić fasolkę po bretońsku:Fasolę dzień wcześniej przed planowanym ugotowaniem fasolki po bretońsku przełożyć do miski, opłukać i zalać wodą tak, by było jej sporo ponad poziomem ziaren. Zamoczone ziarna fasoli odstawić do nasiąknięcia najlepiej na całą noc. |
2 Gotowe | Następnego dnia namoczoną fasolę odcedzić z reszty wody. Fasolę można dodatkowo przepłukać pod bieżącą wodą na durszlaku. Ziarna przełożyć do garnka, zalać świeżą wodą, dodać łyżeczkę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Fasolę gotować pod przykryciem do miękkości - w zależności od wielkości ziaren, gotowanie może zająć od 1 do 2 godzin. |
3 Gotowe | Kiedy fasola zacznie robić się miękka, możemy przygotować resztę składników. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni tak, by tłuszcz się wytopił a mięso ładnie przyrumieniło. Usmażony boczek (bez tłuszczu) przełożyć do gotującej się fasoli, najlepiej łyżką cedzakową. |
4 Gotowe | Kiełbasę pokroić wedle uznania w kostkę lub talarki, podsmażyć na złocisty kolor na tłuszczu, który wytopił się z boczku. Cebulę i czosnek posiekać, dorzucić do kiełbasy. Całość smażyć do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli. Składniki przełożyć do garnka z boczkiem i fasolką (również bez tłuszczu), gotować razem przez około 10-15 minut. |
5 Gotowe | Do garnka dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, całość dokładnie wymieszać i dusić przez kolejne 10-15 minut. Fasolkę po bretońsku doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, papryką słodką i papryką wędzoną. |
6 Gotowe |
Komentarze Ukryj komentarze
Moja ulubiona! Piękne zdjęcia, fasolka z pewnością smakuje bosko. Pozdrawiam
Dziękuję! Fasolka była wyśmienita 😉
Pyszne danie jednogarnkowe, trochę kojarzy mi się z jesienią, ale na chłodniejsze dni w lecie też świetnie pasuje 🙂