Chłodnik litewski
z rzodkiewką

Chłodnik litewski z rzodkiewką

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
0.5 litra bulionu
1 pęczek botwinki z dość dużymi buraczkami
1 litr kefiru
4-5 łyżek gęstej śmietany
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
3 średnie ogórki gruntowe
1 pęczek rzodkiewki
1 łyżka octu
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
6-10 jaj

Składniki

Opis dania

Udostępnij

W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na tradycyjny chłodnik litewski. Jest to chłodnik, przygotowywany z botwinki, z dodatkiem świeżych ogórków, kopru i szczypiorku. Niegdyś mieszany ze zsiadłym mlekiem lub gęstą śmietaną, dziś również z maślanką, kefirem bądź jogurtem. Klasyczny chłodnik litewski podawano z szyjkami rakowymi, które dziś zastąpione zostały jajkami gotowanymi na twardo. Tego typu zupa jest charakterystyczna dla kuchni polskiej i litewskiej. Ja mój chłodnik dodatkowo wzbogaciłam świeżą rzodkiewką.

Przygotowanie

1
Gotowe

Botwinkę dokładnie umyć, oddzielić liście od buraczków. Buraczki obrać ze skórki, pokroić w małą kostkę, a listki drobno posiekać (razem z łodyżkami). Jeśli listków jest zbyt dużo, nie musimy dodawać wszystkich.

Posiekane buraczki i listki przełożyć do garnka, zalać bulionem- musi być go na tyle, by było go troszeczkę więcej niż warzyw. Do bulionu dodać ocet i gotować na wolnym ogniu do miękkości buraczków. Całość odstawić do wystudzenia.

2
Gotowe

Do przestudzonego wywaru z buraków dodać kefir i śmietanę, dokładnie wymieszać. Czosnek, szczypiorek i koper drobno posiekać. Ogórki obrać ze skóry i zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Rzodkiewki odciąć od liści, dokładnie umyć i pokroić według uznania w kostkę lub talarki. Pokrojone warzywa dodać do zabielonego wywaru, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

3
Gotowe

Chłodnik odstawić do lodówki. Dobrze wychłodzony chłodnik podawać z jajkami ugotowanymi na twardo lub tradycyjnie - z szyjkami rakowymi.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Schab pieczony w rękawie
poprzedni
Schab pieczony w rękawie
Chłodnik ogórkowy z ziemniakami
następny
Chłodnik ogórkowy z ziemniakami

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj