Składniki
- 0.5 litra bulionu
- 1 pęczek botwinki z dość dużymi buraczkami
- 1 litr kefiru
- 4-5 łyżek gęstej śmietany
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 3 średnie ogórki gruntowe
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 łyżka octu
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 6-10 jaj
Opis dania
W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na tradycyjny chłodnik litewski. Jest to chłodnik, przygotowywany z botwinki, z dodatkiem świeżych ogórków, kopru i szczypiorku. Niegdyś mieszany ze zsiadłym mlekiem lub gęstą śmietaną, dziś również z maślanką, kefirem bądź jogurtem. Klasyczny chłodnik litewski podawano z szyjkami rakowymi, które dziś zastąpione zostały jajkami gotowanymi na twardo. Tego typu zupa jest charakterystyczna dla kuchni polskiej i litewskiej. Ja mój chłodnik dodatkowo wzbogaciłam świeżą rzodkiewką.
Przygotowanie
1 Gotowe | Botwinkę dokładnie umyć, oddzielić liście od buraczków. Buraczki obrać ze skórki, pokroić w małą kostkę, a listki drobno posiekać (razem z łodyżkami). Jeśli listków jest zbyt dużo, nie musimy dodawać wszystkich. Posiekane buraczki i listki przełożyć do garnka, zalać bulionem- musi być go na tyle, by było go troszeczkę więcej niż warzyw. Do bulionu dodać ocet i gotować na wolnym ogniu do miękkości buraczków. Całość odstawić do wystudzenia. |
2 Gotowe | Do przestudzonego wywaru z buraków dodać kefir i śmietanę, dokładnie wymieszać. Czosnek, szczypiorek i koper drobno posiekać. Ogórki obrać ze skóry i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Rzodkiewki odciąć od liści, dokładnie umyć i pokroić według uznania w kostkę lub talarki. Pokrojone warzywa dodać do zabielonego wywaru, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. |
3 Gotowe | Chłodnik odstawić do lodówki. Dobrze wychłodzony chłodnik podawać z jajkami ugotowanymi na twardo lub tradycyjnie - z szyjkami rakowymi. |
Komentarze Ukryj komentarze
Nabrałam ogromnej ochoty na taki chłodnik 🙂