Składniki
- 2-3 filety z dowolnej rybyja użyłam dorsza i miruny
- 1 pęczek kopru
- pieprz i pieprz cytrynowy do smakuzamiast pieprzu cytrynowego możemy użyć soku z cytryny
- opcjonalnie sól do smaku
- 1 gotowa mieszanka warzyw na patelnięmożna skomponować własną
- 300 g ryżu
Opis dania
Chodziła za mną od dawna – ryba na parze, podana z ryżem z warzywami. Ryba gotowana na parze jest o wiele bardziej lekkostrawna i mniej tłusta od tradycyjnych ryb smażonych, dlatego polecana jest głównie dla dzieci, matek karmiących, osób będących na diecie i wszystkich, którzy stawiają na zdrowe odżywianie. Na parze możemy ugotować praktycznie każdą rybę – ja tym razem postawiłam na dorsza i mirunę. Dodatkowo gotując rybę na parze nie jest koniecznie używanie soli – rybę możemy dosolić na końcu, jednak nie musimy. 🙂 Poznajcie mój przepis na rybę na parze, podaną z ryżem z warzywami!
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotoanie ryby na parze:Zamrożone filety rozmrozić. Koper posiekać. Z rozmrożonych ryb usunąć ewentualne, wyczuwalne pod palcami ości i podzielić na części. Podzielone ryby układać na półkach parowaru lub w garnku do gotowania na parze, skórą do dołu. |
2 Gotowe | |
3 Gotowe | Przygotowanie ryżu z warzywami:Ryż ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła, wrzucić mieszankę warzyw (można skomponować własną lub wspomóc się gotowcem :)). Warzywa podsmażyć, dodać ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem według uznania. Dla wzbogacenia smaku ryżu z warzywami, do jeszcze gorącej mieszanki dodaję 1-2 łyżki masła i dokładnie mieszam - ryż z warzywami nabiera wtedy fajnego smaku i charakteru. |
4 Gotowe | Ugotowaną na parze rybę można w razie konieczności dosolić. |
Komentarze Ukryj komentarze
Ryba na parze to świetny pomysł 🙂 Jako dietetyk kliniczny zachęcam pacjentów do jedzenia ryb, ale nie takich w formie paluszków rybnych czy filetów smażonych w panierce. Propozycja ryby na parze to dobre rozwiązanie 🙂