Młoda kapusta zasmażana
z boczkiem

Kapusta zasmażana z boczkiem

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 główka młodej, białej kapusty
1 pęczek koperku
100 ml wody (niepełne 0.5 szklanki)
około 150-200 g wędzonego boczku
1-2 łyżki masła
1.5 łyżki mąki
0.5 łyżeczki soku z cytryny
cukier, sól i pieprz do smaku

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Nie od dziś wiadomo, że kapusta zasmażana jest jednym z najsmaczniejszych dodatków do obiadu, idealnie komponującym się z tradycyjnym schabowym i młodymi ziemniaczkami. Na moim stole kapusta zasmażana pojawia się najczęściej wiosną, kiedy to w sklepach i na straganach dostępna jest młoda kapusta, a ogrody obfitują w pachnący koper. My młodą kapustę zasmażaną najbardziej lubimy z dodatkiem wędzonego boczku, jednak Wy bez przeszkód możecie z niego zrezygnować. 🙂 Kapusta zasmażana jest prosta w wykonaniu i niesamowicie smaczna, dlatego jeśli jeszcze jej nie przygotowaliście, koniecznie nadróbcie zaległości! 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Z młodej kapusty obrać wierzchnie, grube liście, resztę umyć i osuszyć. Kapustę podzielić na ćwiartki, z każdej części wykroić biały, twardy głąb, resztę poszatkować. Koper umyć i posiekać.

2
Gotowe

Kapustę przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać 2 szczypty soli, 2 szczypty cukru, 2 szczypty pieprzu oraz sok z cytryny i gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż kapusta widocznie zwiędnie. W tym czasie możemy przygotować boczek.

3
Gotowe

Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć do czasu, aż boczuś ładnie się wytopi i przyrumieni.

Kiedy kapusta będzie już miękka, dodać do niej posiekany koper i usmażony boczek (bez tłuszczu), i podgrzewać dalej, ale bez przykrywki. UWAGA! Tłuszcz, który wytopił się z boczku powinien zostać na patelni, gdyż posłuży nam do zrobienia zasmażki.

4
Gotowe

Przygotowanie zasmażki:

Do tłuszczu, który wytopił się z boczku dodać masło i rozpuścić. Do tłuszczu dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zasmażka po dodaniu mąki zacznie się pienić, więc nie musimy panikować - tak ma być. :) Tak przygotowaną zasmażkę dodać do kapusty, dokładnie wymieszać i całość zestawić z ognia.

W razie konieczności kapustę zasmażaną doprawić do smaku solą i pieprzem.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Roladki z kurczaka w sosie serowym
poprzedni
Roladki z kurczaka ze szparagami w sosie serowym
Prawdziwy przepis na spaghetti bolognese
następny
Spaghetti bolognese (spaghetti po bolońsku)
Roladki z kurczaka w sosie serowym
poprzedni
Roladki z kurczaka ze szparagami w sosie serowym
Prawdziwy przepis na spaghetti bolognese
następny
Spaghetti bolognese (spaghetti po bolońsku)

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj