• O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
  • Dania główne
    • Dania i potrawy mięsne
    • Dania wegetariańskie
    • Dania z makaronem
    • Zapiekanki
    • Kuchenny recykling
  • Zupy
    • Zupy tradycyjne
    • Zupy krem
    • Chłodniki
  • Coś słodkiego
    • Ciasta
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasteczka
    • Desery
  • Przetwory
  • Pieczywo
    • Chleby
  • Dodatki
    • Sałatki
    • Surówki
    • Przekąski
  • Poradnik
    • Mięso i ryby
    • Owoce i warzywa
    • Desery i ciasta
    • Praktyczne rady
    • Sprzęt kuchenny
    • Przelicznik kuchenny
  • Święta
    • Wielkanoc
      • Mazurki wielkanocne
    • Boże Narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Halloween
  • Składniki
    • Dania z warzywami
      • Botwina
      • Brokuły
      • Buraki czerwone
      • Cebula
      • Cukinia
      • Czosnek
      • Dynia
      • Fasolka szparagowa
      • Kalafior
      • Kapusta biała
      • Kapusta kiszona
      • Kapusta włoska
      • Koperek
      • Kukurydza
      • Marchewka
      • Natka pietruszki
      • Ogórki kiszone
      • Ogórki zielone
      • Papryka
      • Pietruszka
      • Pomidory
      • Por
      • Rzodkiewka
      • Sałata lodowa
      • Sałata masłowa
      • Seler
      • Ziemniaki
      • Szczypiorek
      • Szparagi
      • Szpinak
  • Dania główne
    • Dania i potrawy mięsne
    • Dania wegetariańskie
    • Dania z makaronem
    • Zapiekanki
    • Kuchenny recykling
  • Zupy
    • Zupy tradycyjne
    • Zupy krem
    • Chłodniki
  • Coś słodkiego
    • Ciasta
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasteczka
    • Desery
  • Przetwory
  • Pieczywo
    • Chleby
  • Dodatki
    • Sałatki
    • Surówki
    • Przekąski
  • Poradnik
    • Mięso i ryby
    • Owoce i warzywa
    • Desery i ciasta
    • Praktyczne rady
    • Sprzęt kuchenny
    • Przelicznik kuchenny
  • Święta
    • Wielkanoc
      • Mazurki wielkanocne
    • Boże Narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Halloween
  • Składniki
    • Dania z warzywami
      • Botwina
      • Brokuły
      • Buraki czerwone
      • Cebula
      • Cukinia
      • Czosnek
      • Dynia
      • Fasolka szparagowa
      • Kalafior
      • Kapusta biała
      • Kapusta kiszona
      • Kapusta włoska
      • Koperek
      • Kukurydza
      • Marchewka
      • Natka pietruszki
      • Ogórki kiszone
      • Ogórki zielone
      • Papryka
      • Pietruszka
      • Pomidory
      • Por
      • Rzodkiewka
      • Sałata lodowa
      • Sałata masłowa
      • Seler
      • Ziemniaki
      • Szczypiorek
      • Szparagi
      • Szpinak
  • Home
  • Poradnik

Poradnik

Zakwas z buraków wg Magdy Gessler

Zakwas z buraków stanowi podstawę tradycyjnego, wigilijnego czerwonego barszczu z uszkami. Jeśli jednak nie chcemy kupować gotowego zakwasu, możemy bez problemu przygotować go w domowych warunkach. Nie dość, że smak...

Jak zrobić domowe masło?

Z racji, iż ceny masła w ostatnim czasie kolosalnie poszły w górę, coraz większa liczba osób decyduje się robić masło samemu, w domowych warunkach. Jednak jak się za to zabrać?...

Jak gotować bób?

Lato jest sezonem bobu. Już w połowie czerwca na straganach możemy spotkać woreczki z młodym, zdrowym przysmakiem, jakim jest bób. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych znanych człowiekowi, bowiem...

Jak nie płakać przy krojeniu cebuli?

Krojenie cebuli przyprawia o ciarki niejednego z nas. Jest to jedna z najmniej przyjemnych rzeczy wykonywanych w kuchni, doprowadzająca do łez! Za łzawienie oczu odpowiedzialny jest zawarty w cebuli enzym...

13 lipca Dniem Frytek – jak przygotować idealne frytki?

Dziś obchodzimy dzień frytek. Te smukłe i opalone ziemniaczki są chyba najbardziej pożądanym dodatkiem do potraw pieczonych i smażonych. Frytki swoją historię rozpoczęły w Belgii i tradycyjnie smażone były na...

Jak odkamienić czajnik?

Kamień osadzający się wewnątrz czajnika, jest spowodowany działaniem tak zwanej twardej wody. Nie dość, że nie wygląda on estetycznie, to dodatkowo negatywnie wpływa na działanie urządzenia i nasze zdrowie. W...

Jak obierać pomidory ze skórki?

Jeśli chcemy przygotować jakąś potrawę na bazie pomidorów, zwykle wymagają one obrania. Wiadomym jest, że pomidory należą raczej do warzyw miękkich, ich obranie może sprawiać trudności. W tym poradniku dowiesz...

Jak prawidłowo gotować ziemniaki?

Mogłoby się wydawać, że gotowanie ziemniaków jest banalnie proste. I owszem. Ziemniaki są łatwe w przygotowaniu, jednak czy cały proces ich przygotowania przebiega prawidłowo? Aby ziemniaki były dobrze ugotowane, należy...

Jak zapobiec ciemnieniu obranych i startych ziemniaków?

Starte lub obrane ziemniaki ciemnieją w wyniku kontaktu z jednym z enzymów, który zawarty jest w powietrzu. Jeśli ziemniaki ściemnieją, nie musimy ich od razu wyrzucać – ciemnienie wpływa jedynie...

Jak przechowywać czosnek?

Przechowywanie czosnku wydaje się proste – i owszem takie jest, jeśli przechowujemy go krótko. Dłuższy czas przechowywania tego cennego warzywa może stać się kłopotliwy i zupełnie niepotrzebny. Jeśli więc mamy...
Poprzednie wpisy
Kolejne wpisy

Popularne

  • Quesadilla z kurczakiem czyli qurrito jak w KFCQuesadilla z kurczakiem czyli qurrito jak w KFC
  • Ciasto Milky Way bez pieczeniaCiasto Milky Way bez pieczenia
  • Kopytka z serem (kluski leniwe z ziemniakami)Kopytka z serem (kluski leniwe z ziemniakami)
  • Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowymPolędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
  • Chleb orkiszowy na drożdżach (z mąki orkiszowej pełnoziarnistej)Chleb orkiszowy na drożdżach (z mąki orkiszowej pełnoziarnistej)
  • Uszka z pieczarkami do wigilijnego barszczuUszka z pieczarkami do wigilijnego barszczu
  • Chatka Puchatka (domek Baby Jagi)Chatka Puchatka (domek Baby Jagi)
  • Ciasteczkowo-czekoladowy obłoczek bez pieczeniaCiasteczkowo-czekoladowy obłoczek bez pieczenia

Porady

  • Muszki owocówki – jak pozbyć się owocówek z kuchni? Domowe sposoby

    Muszki owocówki – jak pozbyć się owocówek z kuchni? Domowe sposoby

  • Patelnia tytanowa WOLL Diamond – recenzja

    Patelnia tytanowa WOLL Diamond – recenzja

  • Miód – rodzaje, właściwości, zastosowanie. Rodzaje miodów ze zdjęciami

    Miód – rodzaje, właściwości, zastosowanie. Rodzaje miodów ze zdjęciami

  • Karp wigilijny – skąd wziął się zwyczaj spożywania karpia na wigilię?

    Karp wigilijny – skąd wziął się zwyczaj spożywania karpia na wigilię?

  • 12 potraw wigilijnych – co powinno znaleźć się na stole w święta?

    12 potraw wigilijnych – co powinno znaleźć się na stole w święta?

  • Jak sparzyć jajka – wyparzanie jajek krok po kroku

    Jak sparzyć jajka – wyparzanie jajek krok po kroku

  • Jajko na miękko – ile gotować jajka na miękko?

    Jajko na miękko – ile gotować jajka na miękko?

  • Typy mąki – jaki typ do czego?

    Typy mąki – jaki typ do czego?

Porady

  • Przelicznik kuchenny Przelicznik kuchenny
  • Jak sparzyć jajka – wyparzanie jajek krok po kroku Jak sparzyć jajka – wyparzanie jajek krok po kroku
  • Jak zapobiec ciemnieniu obranych i startych ziemniaków? Jak zapobiec ciemnieniu obranych i startych ziemniaków?
  • Sos sojowy – jasny czy ciemny? Sos sojowy – jasny czy ciemny?
  • Panierka Panko - co to jest i jak ją przygotować? Panierka Panko – co to jest i jak ją przygotować?
  • Typy mąki - jaki typ do czego? Typy mąki – jaki typ do czego?

Smakołyki

  • Chleb orkiszowy na drożdżach (z mąki orkiszowej pełnoziarnistej)Chleb orkiszowy na drożdżach (z mąki orkiszowej pełnoziarnistej)
  • Quesadilla z kurczakiem czyli qurrito jak w KFCQuesadilla z kurczakiem czyli qurrito jak w KFC
  • Kopytka z serem (kluski leniwe z ziemniakami)Kopytka z serem (kluski leniwe z ziemniakami)
  • Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowymPolędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
  • Marchewka zasmażana Marchewka zasmażana
  • Sałatka z roszponką i pomidorkamiSałatka z roszponką i pomidorkami

Popularne przepisy

ciasto na pierogi

ciastka owsiane

zupa ogórkowa

przepis na pierniki

przepis na pączki

rogaliki drożdżowe

kopytka

  • Konkursy kulinarne
  • Artykuły
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Cookies

Blog kulinarny KurkaNielotka.pl - przepisy kulinarne | © 2021