• O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
  • Dania główne
    • Dania i potrawy mięsne
    • Dania wegetariańskie
    • Dania z makaronem
    • Zapiekanki
    • Kuchenny recykling
  • Zupy
    • Zupy tradycyjne
    • Zupy krem
    • Chłodniki
  • Coś słodkiego
    • Ciasta
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasteczka
    • Desery
  • Przetwory
  • Pieczywo
    • Chleby
  • Dodatki
    • Sałatki
    • Surówki
    • Przekąski
  • Poradnik
    • Mięso i ryby
    • Owoce i warzywa
    • Desery i ciasta
    • Praktyczne rady
    • Sprzęt kuchenny
    • Przelicznik kuchenny
  • Święta
    • Wielkanoc
      • Mazurki wielkanocne
    • Boże Narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Halloween
  • Składniki
    • Dania z warzywami
      • Botwina
      • Brokuły
      • Buraki czerwone
      • Cebula
      • Cukinia
      • Czosnek
      • Dynia
      • Fasolka szparagowa
      • Kalafior
      • Kapusta biała
      • Kapusta kiszona
      • Kapusta włoska
      • Koperek
      • Kukurydza
      • Marchewka
      • Natka pietruszki
      • Ogórki kiszone
      • Ogórki zielone
      • Papryka
      • Pietruszka
      • Pomidory
      • Por
      • Rzodkiewka
      • Sałata lodowa
      • Sałata masłowa
      • Seler
      • Ziemniaki
      • Szczypiorek
      • Szparagi
      • Szpinak
  • Dania główne
    • Dania i potrawy mięsne
    • Dania wegetariańskie
    • Dania z makaronem
    • Zapiekanki
    • Kuchenny recykling
  • Zupy
    • Zupy tradycyjne
    • Zupy krem
    • Chłodniki
  • Coś słodkiego
    • Ciasta
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasteczka
    • Desery
  • Przetwory
  • Pieczywo
    • Chleby
  • Dodatki
    • Sałatki
    • Surówki
    • Przekąski
  • Poradnik
    • Mięso i ryby
    • Owoce i warzywa
    • Desery i ciasta
    • Praktyczne rady
    • Sprzęt kuchenny
    • Przelicznik kuchenny
  • Święta
    • Wielkanoc
      • Mazurki wielkanocne
    • Boże Narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Halloween
  • Składniki
    • Dania z warzywami
      • Botwina
      • Brokuły
      • Buraki czerwone
      • Cebula
      • Cukinia
      • Czosnek
      • Dynia
      • Fasolka szparagowa
      • Kalafior
      • Kapusta biała
      • Kapusta kiszona
      • Kapusta włoska
      • Koperek
      • Kukurydza
      • Marchewka
      • Natka pietruszki
      • Ogórki kiszone
      • Ogórki zielone
      • Papryka
      • Pietruszka
      • Pomidory
      • Por
      • Rzodkiewka
      • Sałata lodowa
      • Sałata masłowa
      • Seler
      • Ziemniaki
      • Szczypiorek
      • Szparagi
      • Szpinak
  • Home
  • Poradnik

Poradnik

Odmiany ziemniaków – jaki typ do czego?

Polska słynie z ziemniaków, jednak co do upodobań ich typów jest dość podzielona. Na terenach Poznania, Łodzi czy Śląska królują głównie ziemniaki o żółtym miąższu, zaś na Mazowszu czy Podlasiu...

Jak zrobić domowe chipsy?

Domowe chipsy z mikrofalówki Domowe chipsy z mikrofalówki w przeciwieństwie do swoich sklepowych odpowiedników są całkowicie naturalne i pozbawione tłuszczu. Dzięki temu unikniemy spożycia tysięcy kalorii, a przekąska nadal będzie...

Jak zwalczać mole spożywcze?

Mole spożywcze są bardzo uporczywymi przeciwnikami w naszym kuchennym magazynie. Każdy, kto kiedykolwiek miał z nimi do czynienia wie, że pozbycie się ich jest bardzo trudne i uciążliwe. Często mole...

Jak zrobić chrzan na Wielkanoc?

Chrzan jest jednym z dodatków, który powinien znaleźć się w koszyczku wielkanocnym. Jest doskonałym dodatkiem do żurku czy barszczu białego, ale także do jaj i mięs. Chrzan urozmaici smak niejednej...

Jak zrobić lukier?

Idealnie wykonany lukier jest śnieżnobiały i odpowiednio twardy. Może służyć do dekorowania przeróżnych wypieków, takich jak pączki, pierniki, babki, babeczki… A w czasie Wielkanocnych przygotowań lukier do ciasta musi być...

Jak zrobić baranka z masła?

Baranek z masła jest jedną z „najmilszych” tradycji Wielkanocnych. Jest on także symbolem Zmartwychwstałego Chrystusa, a staropolska tradycja nakazuje, aby maślany baranek znalazł się w Wielkanocnym koszyczku. Jednak stworzenie tego...

Przelicznik kuchenny

Chyba każdy z nas choć raz spotkał się z tym, że czytając przepis zupełnie nie wiedział ile czego dodać. Gramy, mililitry, dekagramy… W takim przypadku przydałaby nam się waga, jednak...

Jak zrobić karmel?

Karmel jest to najzwyczajniejszy w świecie cukier, który poddawany jest działaniu wysokiej temperatury. Jest idealnym dodatkiem do ciast i deserów, a także do kawy. Warto więc wiedzieć, jak go zrobić....

Jak prawidłowo topić czekoladę?

Aby czekolada zachowała gładką konsystencję, proces jej topienia powinien przebiegać w ściśle określony sposób. Ważnym jest, by podczas roztapiania do czekolady nie dostała się ani kropla wody. Jeśli do masy...

Blanszowanie – co to jest i jak się robi?

Blanszowaniem nazywamy proces krótkotrwałego poddawania produktu (najczęściej warzyw) działaniu gorącej wody lub pary. Dzięki tej metodzie, nasze warzywa zachowują intensywny kolor, witaminy i smak, stając się miękkimi i oczyszczonymi z...
Poprzednie wpisy
Kolejne wpisy

Popularne

  • Quesadilla z kurczakiem czyli qurrito jak w KFCQuesadilla z kurczakiem czyli qurrito jak w KFC
  • Ciasto Milky Way bez pieczeniaCiasto Milky Way bez pieczenia
  • Kopytka z serem (kluski leniwe z ziemniakami)Kopytka z serem (kluski leniwe z ziemniakami)
  • Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowymPolędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
  • Chleb orkiszowy na drożdżach (z mąki orkiszowej pełnoziarnistej)Chleb orkiszowy na drożdżach (z mąki orkiszowej pełnoziarnistej)
  • Uszka z pieczarkami do wigilijnego barszczuUszka z pieczarkami do wigilijnego barszczu
  • Chatka Puchatka (domek Baby Jagi)Chatka Puchatka (domek Baby Jagi)
  • Ciasteczkowo-czekoladowy obłoczek bez pieczeniaCiasteczkowo-czekoladowy obłoczek bez pieczenia

Porady

  • Muszki owocówki – jak pozbyć się owocówek z kuchni? Domowe sposoby

    Muszki owocówki – jak pozbyć się owocówek z kuchni? Domowe sposoby

  • Patelnia tytanowa WOLL Diamond – recenzja

    Patelnia tytanowa WOLL Diamond – recenzja

  • Miód – rodzaje, właściwości, zastosowanie. Rodzaje miodów ze zdjęciami

    Miód – rodzaje, właściwości, zastosowanie. Rodzaje miodów ze zdjęciami

  • Karp wigilijny – skąd wziął się zwyczaj spożywania karpia na wigilię?

    Karp wigilijny – skąd wziął się zwyczaj spożywania karpia na wigilię?

  • 12 potraw wigilijnych – co powinno znaleźć się na stole w święta?

    12 potraw wigilijnych – co powinno znaleźć się na stole w święta?

  • Jak sparzyć jajka – wyparzanie jajek krok po kroku

    Jak sparzyć jajka – wyparzanie jajek krok po kroku

  • Jajko na miękko – ile gotować jajka na miękko?

    Jajko na miękko – ile gotować jajka na miękko?

  • Typy mąki – jaki typ do czego?

    Typy mąki – jaki typ do czego?

Porady

  • Przelicznik kuchenny Przelicznik kuchenny
  • Jak zapobiec ciemnieniu obranych i startych ziemniaków? Jak zapobiec ciemnieniu obranych i startych ziemniaków?
  • Sos sojowy – jasny czy ciemny? Sos sojowy – jasny czy ciemny?
  • Jak sparzyć jajka – wyparzanie jajek krok po kroku Jak sparzyć jajka – wyparzanie jajek krok po kroku
  • Panierka Panko - co to jest i jak ją przygotować? Panierka Panko – co to jest i jak ją przygotować?
  • Typy mąki - jaki typ do czego? Typy mąki – jaki typ do czego?

Smakołyki

  • Quesadilla z kurczakiem czyli qurrito jak w KFCQuesadilla z kurczakiem czyli qurrito jak w KFC
  • Chleb orkiszowy na drożdżach (z mąki orkiszowej pełnoziarnistej)Chleb orkiszowy na drożdżach (z mąki orkiszowej pełnoziarnistej)
  • Kopytka z serem (kluski leniwe z ziemniakami)Kopytka z serem (kluski leniwe z ziemniakami)
  • Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowymPolędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
  • Pączki serowe mini (z sera z wiaderka)Pączki serowe mini (z sera z wiaderka)
  • Chatka Puchatka (domek Baby Jagi)Chatka Puchatka (domek Baby Jagi)

Popularne przepisy

ciasto na pierogi

ciastka owsiane

zupa ogórkowa

przepis na pierniki

przepis na pączki

rogaliki drożdżowe

kopytka

  • Konkursy kulinarne
  • Artykuły
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Cookies

Blog kulinarny KurkaNielotka.pl - przepisy kulinarne | © 2021