Składniki
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g wędzonej rybymoże być również pieczona, smażona lub gotowana
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- kilka listków świeżej bazylii
- 0.5 pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- mielone migdały do panierowaniamożna użyć także bułki tartej
Opis dania
W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam przepis na placuszki z wędzonej ryby w migdałowej panierce. Przepis powstał zupełnie przypadkiem, kiedy nie miałam pomysłu na dalsze wykorzystanie wędzonej rybki, która spokojnie spoczywała w „czeluściach” mojej lodówki. Od dwóch dni głowiłam się, co mogę zrobić z wędzonej ryby i w końcu wymyśliłam te oto placuszki. 😉 Fish cakes były bardzo miłym zaskoczeniem i prawdziwą bombą smakową. Z dodatkiem surówki ze świeżych warzyw robiły prawdziwy, obiadowy pogrom. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odstawić do wystudzenia. Rybę obrać ze skóry, usunąć ości i dobrze rozgnieść widelcem. Ziemniaki również rozgnieść lub przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, posiekane zioła, sok z cytryny, sól, pieprz i mąkę, i wyrobić na gładką masę. |
2 Gotowe | Z masy formować kotleciki, panierować w mielonych migdałach lub bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, układać na nim opanierowane fish cakes. Smażyć do uzyskania złocistego koloru z obu stron. Kotleciki z wędzonej ryby podawać z surówką ze świeżych warzyw. Ja dodatkowo przygotowuję do nich frytki z frytkownicy beztłuszczowej lub z piekarnika. |