Składniki
- 500 g schabu bez kości
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżeczki majeranku
- 3 gałązki świeżego rozmarynulub 2 łyżeczki suszonego
- świeżo mielony pieprz
- 0.5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki smalcu
Opis dania
W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na schab pieczony w rękawie. Schab jest bardzo aromatyczny i soczysty, a podlany na koniec wytrawnym winem staje się jeszcze bardziej wyjątkowy. Schab pieczony w całości jest doskonałym pomysłem na rodzinne imprezy, jak również na niedzielny obiad. Przepis nie wymaga dużego nakładu pracy i jest bardzo prosty, dlatego też polecam go każdemu. 🙂 Ja schab pieczony podaję z pieczonymi ziemniakami i żółtą fasolką szparagową podsmażaną na maśle.
Przygotowanie
1 Gotowe 5 minut | Przygotowanie marynaty:Musztardę Dijon przełożyć do miseczki, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, majeranek i pieprz. Jeśli używamy suszonego rozmarynu, należy dodać go do marynaty. Całość dokładnie wymieszać. |
2 Gotowe | Schab przełożyć do miski, dokładnie natrzeć marynatą ze wszystkich stron. Jeśli używamy świeżego rozmarynu, gałązki należy położyć na zamarynowanym schabie. Tak przygotowane mięso przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki. |
3 Gotowe | Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Schab przełożyć do rękawa razem z marynatą i gałązkami rozmarynu, podłożyć smalcem. Piec przez 50 minut. Po 50 minutach pieczenia schab wyciągnąć z piekarnika, rozciąć rękaw od góry i dolać wina. Wstawić do pieca jeszcze na 10 minut. |
Komentarze Ukryj komentarze
Ten schab pieczony prezentuje się naprawdę pysznie! Wygląda na soczysty i bardzo dobrze doprawiony! Nigdy sama nie robiłam takiego Dania. Ale na pewno spróbuje i sprawdzę swoje zdolności. Buziaki
Mniam, wygląda to tak pysznie…Szkoda ze nie mieszkam z Tobą pod jednym dachem bo zawsze bym miała wykwintne dania na obiad 😀 Pozdrawiam