Schab pieczony
w rękawie

Schab pieczony w rękawie

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
500 g schabu bez kości
3 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżeczki majeranku
3 gałązki świeżego rozmarynu lub 2 łyżeczki suszonego
świeżo mielony pieprz
0.5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki smalcu

Składniki

Opis dania

Udostępnij

W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na schab pieczony w rękawie. Schab jest bardzo aromatyczny i soczysty, a podlany na koniec wytrawnym winem staje się jeszcze bardziej wyjątkowy. Schab pieczony w całości jest doskonałym pomysłem na rodzinne imprezy, jak również na niedzielny obiad. Przepis nie wymaga dużego nakładu pracy i jest bardzo prosty, dlatego też polecam go każdemu. 🙂 Ja schab pieczony podaję z pieczonymi ziemniakami i żółtą fasolką szparagową podsmażaną na maśle.

Przygotowanie

1
Gotowe
5 minut

Przygotowanie marynaty:

Musztardę Dijon przełożyć do miseczki, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, majeranek i pieprz. Jeśli używamy suszonego rozmarynu, należy dodać go do marynaty. Całość dokładnie wymieszać.

2
Gotowe

Schab przełożyć do miski, dokładnie natrzeć marynatą ze wszystkich stron. Jeśli używamy świeżego rozmarynu, gałązki należy położyć na zamarynowanym schabie. Tak przygotowane mięso przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki.

3
Gotowe

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Schab przełożyć do rękawa razem z marynatą i gałązkami rozmarynu, podłożyć smalcem. Piec przez 50 minut. Po 50 minutach pieczenia schab wyciągnąć z piekarnika, rozciąć rękaw od góry i dolać wina. Wstawić do pieca jeszcze na 10 minut.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Fish cakes - placuszki z wędzonej ryby
poprzedni
Fish cakes czyli placuszki z wędzonej ryby
Chłodnik litewski z rzodkiewką
następny
Chłodnik litewski z rzodkiewką

Komentarze Ukryj komentarze

Ten schab pieczony prezentuje się naprawdę pysznie! Wygląda na soczysty i bardzo dobrze doprawiony! Nigdy sama nie robiłam takiego Dania. Ale na pewno spróbuje i sprawdzę swoje zdolności. Buziaki

Mniam, wygląda to tak pysznie…Szkoda ze nie mieszkam z Tobą pod jednym dachem bo zawsze bym miała wykwintne dania na obiad 😀 Pozdrawiam

Skomentuj