Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 litr bulionu mięsno-warzywnego
0.5 litra zakwasu na żurek z mąki żytniej
6 lasek białej kiełbasy może być też śląska
kawałek wędzonego boczku +/- 300 g
3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1/3 szklanki śmietany
10 jaj
kilka ziarenek pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy, sól do smaku

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Żurek jest jednym z najstarszych polskich dań i od lat gości na niejednym Wielkanocnym stole. Tradycyjnie powinno podawać się żurek w chlebie, jednak obecnie coraz częściej serwowany jest na talerzach. Najważniejsze jest jednak to, by żurek sporządzony był na prawdziwym zakwasie z mąki żytniej, z dodatkiem kiełbasy. Poznaj przepis na tradycyjny żurek, który od lat gości na wielkanocnym stole.

Ten żurek idealnie sprawdzi się również jako zwykły obiad. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Boczek i kiełbasę pokroić według własnego uznania i podsmażyć na rozgrzanej patelni nie dodając tłuszczu.

Do odcedzonego wywaru dodać kuleczki pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aby wyciągnąć z przypraw pożądany smak i aromat. Po tym czasie do wywaru dodać zakwas i zagotować, cały czas mieszając. Do wywaru nie dodajemy mąki, gdyż zakwas powinien odpowiednio zagęścić zupę.

2
Gotowe

Kiedy żurek się zagotuje, należy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę, dokładnie wymieszać. Czosnek dodaje się na końcu, ponieważ jeśli dodamy go wcześniej, nie będzie go w ogóle czuć.

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i podzielić na kawałki (według uznania - ćwiartki lub połówki). Żurek podawać z jajkami, usmażoną kiełbasą i boczkiem. Ja swój żurek podaję dodatkowo z ziemniaczanym puree.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Zupa pomidorowa - pomidorówka
poprzedni
Zupa pomidorowa z czosnkiem i cebulą
Zupa ogórkowa z jajkiem
następny
Zupa ogórkowa z jajkiem
Zupa pomidorowa - pomidorówka
poprzedni
Zupa pomidorowa z czosnkiem i cebulą
Zupa ogórkowa z jajkiem
następny
Zupa ogórkowa z jajkiem

Komentarze Ukryj komentarze

Wygląda apetycznie i z pewnością tak smakuje. Chętnie wypróbuje Twój przepis na żurek 🙂 Zakwas może być kupny z butelki czy koniecznie muszę go zrobić sama? Nie ukrywam że będzie to mój pierwszy żurek Wielkanocny zrobiony w pełni samodzielnie, temu wolę się upewnić.

Skomentuj