Gnocchi dyniowe

Kluseczki gnocchi

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
300 g puree z dyni
2 łyżki sera ricotta
2 szklanki mąki (+/-)
2 łyżki parmezanu drobno startego parmezan można zastąpić innym twardyn serem, np. Grana Padano
1 jajko
0.5 łyżeczki soli
odrobina pieprzu

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Gnocchi jest to rodzaj klusek, wywodzących się z kuchni włoskiej. Gnocchi do złudzenia przypominają polskie kopytka, jednak ich kształt i wygląd jest nieco inny – gnocchi posiadają charakterystyczny wzór, robiony widelcem. Kluseczki gnocchi najczęściej przygotowuje się z ziemniaków, warzywnego puree lub sera i podaje z różnego rodzaju sosami, z pesto bądź podsmażone na odrobinie masła i oliwy z oliwek z listkami szałwii. W dzisiejszym wpisie chcę Wam przedstawić przepis na gnocchi, które przygotowałam na bazie puree z dyni. Poznaj prosty przepis na jesienne kluseczki gnocchi z dynią!

Przygotowanie

1
Gotowe

Puree z dyni przełożyć do miski, dodać ricottę, parmezan, jajko, sól i pieprz. Wymieszać za pomocą łyżki. Do dyni dodać przesianą mąkę, wyrabiać krótko i szybko, uformować kulę. Ciasto nie powinno kleić się do rąk.

Z racji, iż puree z dyni jest dość mokre, ilość mąki może różnić się od ilości podanej w przepisie.

2
Gotowe

Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części formować wałek o średnicy około 2 cm, kroić na kluseczki o szerokości około 1 cm. Każdą kluseczkę przycisnąć widelcem, tworząc w gnocchi rowki.

Gnocchi dyniowe gotować partiami w osolonej wodzie, do czasu, aż wypłyną na wierzch. Kluseczki gnocchi wyławiać łyżką cedzakową, podawać z ulubionym sosem, jako dodatek do mięs bądź jako oddzielne danie.

3
Gotowe

Ja swoje gnocchi podałam jako samodzielne danie. Kluseczki podsmażyłam na łyżce masła i łyżce oliwy z oliwek z dodatkiem suszonej bazylii. Smażone w ten sposób gnocchi możemy urozmaicić świeżymi listkami szałwii lub bazylii.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Racuchy drożdżowe z jabłkami
poprzedni
Racuchy drożdżowe z jabłkami
następny
Schab duszony w sosie cukiniowo-pomidorowym
Racuchy drożdżowe z jabłkami
poprzedni
Racuchy drożdżowe z jabłkami
następny
Schab duszony w sosie cukiniowo-pomidorowym

Skomentuj