Składniki
- 300 g puree z dyni
- 2 łyżki sera ricotta
- 2 szklanki mąki (+/-)
- 2 łyżki parmezanu drobno startegoparmezan można zastąpić innym twardyn serem, np. Grana Padano
- 1 jajko
- 0.5 łyżeczki soli
- odrobina pieprzu
Opis dania
Gnocchi jest to rodzaj klusek, wywodzących się z kuchni włoskiej. Gnocchi do złudzenia przypominają polskie kopytka, jednak ich kształt i wygląd jest nieco inny – gnocchi posiadają charakterystyczny wzór, robiony widelcem. Kluseczki gnocchi najczęściej przygotowuje się z ziemniaków, warzywnego puree lub sera i podaje z różnego rodzaju sosami, z pesto bądź podsmażone na odrobinie masła i oliwy z oliwek z listkami szałwii. W dzisiejszym wpisie chcę Wam przedstawić przepis na gnocchi, które przygotowałam na bazie puree z dyni. Poznaj prosty przepis na jesienne kluseczki gnocchi z dynią!
Przygotowanie
1 Gotowe | Puree z dyni przełożyć do miski, dodać ricottę, parmezan, jajko, sól i pieprz. Wymieszać za pomocą łyżki. Do dyni dodać przesianą mąkę, wyrabiać krótko i szybko, uformować kulę. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Z racji, iż puree z dyni jest dość mokre, ilość mąki może różnić się od ilości podanej w przepisie. |
2 Gotowe | Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części formować wałek o średnicy około 2 cm, kroić na kluseczki o szerokości około 1 cm. Każdą kluseczkę przycisnąć widelcem, tworząc w gnocchi rowki. Gnocchi dyniowe gotować partiami w osolonej wodzie, do czasu, aż wypłyną na wierzch. Kluseczki gnocchi wyławiać łyżką cedzakową, podawać z ulubionym sosem, jako dodatek do mięs bądź jako oddzielne danie. |
3 Gotowe |
Komentarze Ukryj komentarze
Dziękuję za te wszystkie dyniowe przepisy 🙂 Zastanawiałam się do czego mogę ją wykorzystać 🙂
Wyglądają pysznie 🙂