Schab duszony w sosie
cukiniowo-pomidorowym

Schab duszony w sosie cukiniowo-pomidorowym

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
8-10 plastrów schabu
1 butelka (700-750 g) passaty pomidorowej
1 średnia cukinia
1 łyżeczka masła
1 duży ząbek czosnku
sól i pieprz, bazylia i oregano, papryka słodka mielona, papryka wędzona do smaku

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Przepis na schab duszony w sosie cukiniowo-pomidorowym powstał zupełnie przypadkiem. W mojej lodówce widniał bowiem pokrojony w plastry schab, kawał wielgachnej cukinii i butelka pomidorowej passaty. 😀 Tradycyjne schabowe w ostatnim czasie trochę się przejadły, a cukinia wymagała szybkiego przerobienia – i tak właśnie powstał ten oto przepis. 🙂 Sos cukiniowo-pomidorowy przybrał formę cudnego musu, w którym skąpał się schab. Często spotykam się z pytaniami, jak „inaczej” wykorzystać pokrojony już schab i zawsze polecam ten przepis na schab duszony w sosie z cukinii (a właściwie w musie!). 🙂 Ten przepis na schab duszony jest bardzo prosty i szczerze polecam go każdemu mięsożercy. 😉

Przygotowanie

1
Gotowe

Cukinię obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na patelni (z przykrywką) rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną cukinię i smażyć przez chwilę, aż cukinia zacznie się szklić. Cukinię zalać passatą pomidorową, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię i oregano. Dusić pod przykryciem około 10 minut, aż cukinia zrobi się miękka.

Patelnię zestawić z ognia, sos zblendować na gładki mus.

2
Gotowe

Plastry schabu delikatnie rozbić, przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane plastry wrzucić do musu cukiniowo-pomidorowego i dusić pod przykryciem przez 20-25 minut.

Na koniec całość doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką (słodką i wędzoną). Podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem lub tak naprawdę z czym się chce. Schab duszony w ten sposób jest bardzo delikatny i soczysty.

Prawdziwie niecodzienne danie ze schabu!

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Kluseczki gnocchi
poprzedni
Gnocchi dyniowe
Domowy chłopski garnek danie jednogarnkowe
następny
Chłopski garnek z pieczarkami i kiełbasą

Komentarze Ukryj komentarze

Schab w tradycyjnym czy nowoczesnym wydaniu należy do najpopularniejszych składników moich posiłków! Już się nie mogę doczekać jak wypróbuję ten przepis!

Skomentuj