Zupa z cukinii
krem

Zupa krem z cukinii

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
2 średnie cukinie
4 średnie ziemniaki
2-3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1-1.5 litra bulionu
2 łyżki masła
1/4 szklanki śmietany 18%
sól i pieprz do smaku
pestki dyni lub migłdały

Składniki

Opis dania

Udostępnij

W tym wpisie przedstawię przepis na zupę krem z cukinii, która stosunkowo niedawno pojawiła się w mojej kuchni. Od jakiegoś czasu coraz częściej eksperymentuję z cukinią, stąd też pomysł na zupę krem. Zupa krem z cukinii jest bardzo lekka i pożywna, doskonale komponuje się z pestkami dyni lub prażonymi migdałami. Dodatkowym atutem zupy z cukinii jest łatwość i szybkość jej przygotowania.

Przygotowanie

1
Gotowe

Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i w razie potrzeby usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, również pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać.

W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać czosnek i cukinię, wszystko smażyć na dość dużym ogniu przez około 4 minuty.

2
Gotowe

Gdy zauważymy, że cukinia zaczyna się szklić, należy dodać ziemniaki i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty na dużym ogniu. Po tym czasie warzywa zalać bulionem (by było go około 1 cm ponad powierzchnią warzyw), zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

3
Gotowe

Zupę zblendować na gładki krem, doprawić do smaku i dodać śmietankę. Całość dokładnie wymieszać.

Ja zupę podawałam ze świeżymi pestkami dyni, jednak równie dobrze możemy je podprażyć. Jeśli nie przepadamy za pestkami dyni, bez problemu możemy zastąpić je prażonymi migdałami, grzankami lub po prostu świeżą natką pietruszki.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Zapiekanka z kurczakiem
poprzedni
Zapiekanka z kurczakiem i beszamelem pod kruszonką z bułki tartej
Kluseczki gnocchi
następny
Gnocchi dyniowe

Skomentuj