Składniki
Składniki na około 10 papryk:
- 2 szklanki mleka
- 1 serek śmietankowy kremowy/kanapkowy (135 g)u mnie serek Łaciaty niebieski
- 1 serek kremowy z pomidorami/kanapkowy (150g)u mnie Almette z pomidorami
- 2 szklanki sera cheddar (startego na grubych oczkach)u mnie mieszanka cheddara i sera Bursztyn
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 200-300 g boczku wędzonego
- 400 g makaronu "kolanka"
- 10 niewielkich papryk żółtych
Opis dania
Choć Halloween w Polsce nie jest tak popularne jak w Stanach Zjednoczonych, Irlandii czy Wielkiej Brytanii, ma coraz większą liczbę zwolenników. Mimo wszystko, coraz więcej osób organizuje „straszne”, najczęściej przebierane imprezy w mrocznym klimacie. W dniu Halloween możemy spotkać na ulicach mroczne postacie (przebrane dzieci), krzyczące z daleka „cukierek albo psikus!” i wydrążone, podświetlone dynie. Choć sama geneza Halloween nie jest do końca znana, przyjmuje się, że samo święto, a raczej związana z nim maskarada mają na celu odstraszenie złych duchów.
Jak wiadomo Halloween ma swoich zwolenników, jak również przeciwników. Ja natomiast uważam, że halloween może dawać dużo frajdy, a od zadumy i wspominania zmarłych jest 1 listopada. Tak więc jeśli nie masz dystansu do świata, ten przepis może nie być dla Ciebie. 😉
Moją halloweenową propozycją są papryki faszerowane makaronem w sosie serowym z kurczakiem. To danie doskonale nadaje się również do przygotowania normalnie, bez mrocznego klimatu. 🙂 Proporcje podane poniżej wystarczą do przygotowania około 10 papryk faszerowanych.
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie papryk:Papryki umyć, każdej odkroić "kapelusz". Wydrążyć środek każdej z nich (nie ucinać ogonków). |
2 Gotowe | |
3 Gotowe | Przygotowanie makaronu w sosie serowym:Boczek pokroić, wrzucić na patelnię i podsmażać do wytopienia tłuszczu i uzyskania złocistego/brązowego koloru. |
4 Gotowe | Gdy boczek ładnie się podsmaży, na patelnię wrzucić kurczaka i smażyć razem do czasu, aż kurczak będzie w pełni usmażony. Mięso zdjąć z patelni. Makaron ugotować al dente, odcedzić na durszlaku (nie przelewać wodą). |
5 Gotowe | |
6 Gotowe | Do sosu serowego dodać usmażone wcześniej mięso i odsączony, ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku według uznania. Ja nie doprawiałam już solą- ser nadał wystarczającej słoności, wystarczy odrobina świeżo mielonego pieprzu i według uznania- odrobina pieprzu kajeńskiego lub chili. |
7 Gotowe |
Komentarze Ukryj komentarze
Pysznie i na czasie 😉