Papryka faszerowana na Halloween
(makaronem i kurczakiem)

Przekąski na halloween - przepis

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na około 10 papryk:
2 szklanki mleka
1 serek śmietankowy kremowy/kanapkowy (135 g) u mnie serek Łaciaty niebieski
1 serek kremowy z pomidorami/kanapkowy (150g) u mnie Almette z pomidorami
2 szklanki sera cheddar (startego na grubych oczkach) u mnie mieszanka cheddara i sera Bursztyn
1 pojedyncza pierś z kurczaka
200-300 g boczku wędzonego
400 g makaronu "kolanka"
10 niewielkich papryk żółtych

Składniki

  • Składniki na około 10 papryk:

Opis dania

Udostępnij

Choć Halloween w Polsce nie jest tak popularne jak w Stanach Zjednoczonych, Irlandii czy Wielkiej Brytanii, ma coraz większą liczbę zwolenników. Mimo wszystko, coraz więcej osób organizuje „straszne”, najczęściej przebierane imprezy w mrocznym klimacie. W dniu Halloween możemy spotkać na ulicach mroczne postacie (przebrane dzieci), krzyczące z daleka „cukierek albo psikus!” i wydrążone, podświetlone dynie. Choć sama geneza Halloween nie jest do końca znana, przyjmuje się, że samo święto, a raczej związana z nim maskarada mają na celu odstraszenie złych duchów.

Jak wiadomo Halloween ma swoich zwolenników, jak również przeciwników. Ja natomiast uważam, że halloween może dawać dużo frajdy, a od zadumy i wspominania zmarłych jest 1 listopada. Tak więc jeśli nie masz dystansu do świata, ten przepis może nie być dla Ciebie. 😉

Moją halloweenową propozycją są papryki faszerowane makaronem w sosie serowym z kurczakiem. To danie doskonale nadaje się również do przygotowania normalnie, bez mrocznego klimatu. 🙂 Proporcje podane poniżej wystarczą do przygotowania około 10 papryk faszerowanych.

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie papryk:

Papryki umyć, każdej odkroić "kapelusz". Wydrążyć środek każdej z nich (nie ucinać ogonków).
Papryki zblanszować- w garnku zagotować wodę z łyżeczką soli, wrzucać do niej wydrążone papryki i kapelusze. Gotować przez 2-3 minutki na średnim ogniu. Papryki za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć do miski z wodą i lodem.

2
Gotowe

Paprykę wyciągnąć z wody, osuszyć na ręczniku papierowym. W każdej papryce wycinać dowolnego kształtu buźki, na kształt halloweenowej dyni.

3
Gotowe

Przygotowanie makaronu w sosie serowym:

Boczek pokroić, wrzucić na patelnię i podsmażać do wytopienia tłuszczu i uzyskania złocistego/brązowego koloru.
W tym czasie oczyścić mięso z kurczaka i pokroić w niewielką kostkę, delikatnie posolić.

4
Gotowe

Gdy boczek ładnie się podsmaży, na patelnię wrzucić kurczaka i smażyć razem do czasu, aż kurczak będzie w pełni usmażony. Mięso zdjąć z patelni. Makaron ugotować al dente, odcedzić na durszlaku (nie przelewać wodą).

5
Gotowe

W garnku lub na większej patelni zagotować mleko. Dodać kremowe serki, mieszać dokładnie cały czas podgrzewając. Sos powinien zgęstnieć- jeśli sos widocznie zgęstniał, dodać do niego cheddar starty na tarce, mieszać do czasu rozpuszczenia.

6
Gotowe

Do sosu serowego dodać usmażone wcześniej mięso i odsączony, ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku według uznania. Ja nie doprawiałam już solą- ser nadał wystarczającej słoności, wystarczy odrobina świeżo mielonego pieprzu i według uznania- odrobina pieprzu kajeńskiego lub chili.

7
Gotowe

Tak przygotowanym farszem nadziewać paprykę- ja dla uzyskania mrocznego efektu, wystający spod "kapelusza" makaron posmarowałam niewielką ilością ketchupu. Dzięki temu moje papryki wpasowują się w klimat Halloween! :D

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
poprzedni
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj