Składniki
- 2-3 garście liści szpinaku
- 1 garść pędów słonecznika
- 1-2 łyżki oleju lnianego (może być również z ostropestu)
- sól do smaku
Opis dania
O cennych właściwościach szpinaku i dobrym wpływie na nasze zdrowie chyba nie trzeba nikomu przypominać. 🙂 W chwili obecnej szpinak świeży możemy kupić przez cały rok, jednak najlepiej korzystać z jego dobrodziejstw w sezonie. Jednak gdy jesień za oknem, a nam znów marzy się wiosna, możemy skorzystać ze szpinaku pakowanego i przygotować pyszną surówkę. Dziś przygotowałam dla Was bardzo prosty przepis na surówkę ze szpinakiem do obiadu, która w ostatnim czasie często pojawia się na naszym stole. 🙂 Taka surówka doskonale komponuje się z różnego rodzaju mięsami – czy to pieczonymi, duszonymi, czy gotowanymi na parze. Taka surówka to samo zdrowie, szczególnie gdy dysponujemy szpinakiem z własnego ogródka.
Przygotowanie
1 Gotowe | Liście szpinaku dokładnie umyć, oberwać grubsze ogonki. Szpinak osuszyć na papierowym ręczniku, przełożyć do miski. Dodać pędy słonecznika, skropić olejem i doprawić solą. Całość dokładnie wymieszać. Surówkę ze szpinakiem można podawać od razu po przygotowaniu. |
Komentarze Ukryj komentarze
Super! Olej lniany ma silne właściwości przeciwzapalne, więc warto dodawać go do surówek 🙂
Czasami właśnie takich banalnych przepisów potrzebuję, aby nic już nie kombinować i po prostu szybko zrobić i cieszyć się fantastycznym smakiem 🙂
Takie proste przepisy są najlepsze! 😀