Surówka ze szpinaku
z pędami słonecznika

Surówka ze szpinakiem i pędami słonecznika

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
2-3 garście liści szpinaku
1 garść pędów słonecznika
1-2 łyżki oleju lnianego (może być również z ostropestu)
sól do smaku

Składniki

Opis dania

Udostępnij

O cennych właściwościach szpinaku i dobrym wpływie na nasze zdrowie chyba nie trzeba nikomu przypominać. 🙂 W chwili obecnej szpinak świeży możemy kupić przez cały rok, jednak najlepiej korzystać z jego dobrodziejstw w sezonie. Jednak gdy jesień za oknem, a nam znów marzy się wiosna, możemy skorzystać ze szpinaku pakowanego i przygotować pyszną surówkę. Dziś przygotowałam dla Was bardzo prosty przepis na surówkę ze szpinakiem do obiadu, która w ostatnim czasie często pojawia się na naszym stole. 🙂 Taka surówka doskonale komponuje się z różnego rodzaju mięsami – czy to pieczonymi, duszonymi, czy gotowanymi na parze. Taka surówka to samo zdrowie, szczególnie gdy dysponujemy szpinakiem z własnego ogródka.

Przygotowanie

1
Gotowe

Liście szpinaku dokładnie umyć, oberwać grubsze ogonki. Szpinak osuszyć na papierowym ręczniku, przełożyć do miski. Dodać pędy słonecznika, skropić olejem i doprawić solą. Całość dokładnie wymieszać. Surówkę ze szpinakiem można podawać od razu po przygotowaniu.

Wskazówka:

  • Surówkę ze szpinakiem możemy wzbogacić pomidorkami koktajlowymi lub serem feta.
  • Dodatkowo do surówki możemy dodać kilka łyżek słonecznika łuskanego – nada surówce nieco chrupkości i charakteru.
  • Taka surówka ze szpinaku doskonale nada się również do dań z grilla.
Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

krem z dyni- zupa z dyni na ostro
poprzedni
Zupa z dyni z czarną fasolą (krem z dyni)

Komentarze Ukryj komentarze

Czasami właśnie takich banalnych przepisów potrzebuję, aby nic już nie kombinować i po prostu szybko zrobić i cieszyć się fantastycznym smakiem 🙂

Skomentuj