Ciastka kruche
z czekoladą

Ciastka kruche z czekoladą

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
200 g masła
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 tabliczka czekolady mlecznej

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Ciasteczka kruche z czekoladą są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia, dlatego też możemy przygotować je z pomocą naszych dzieci. Tego typu ciasteczka idealnie sprawdzą się w sytuacji, gdy wpadają do nas niezapowiedziani gości lub po prostu mamy nagłą ochotę na zjedzenie czegoś słodkiego. Ciasteczka kruche mają także ten plus, że mogą być przechowywane nawet do 7 dni (o ile tyle wytrzymają, bo są naprawdę smaczne!). 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać jajka i dalej ucierać, do dokładnego połączenia się składników. Mąkę przesiać przez sito z sodą oczyszczoną, dodać sól i wymieszać. Mąkę dodać do masy, wyrobić ciasto.

2
Gotowe

Czekoladę pokroić w kostkę, dodać do ciasta, wyrobić jeszcze przez chwilę. Z ciasta formować pożądanej wielkości kuleczki i lekko spłaszczyć. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem i piec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Deser z bezą, wiśniami i bitą śmietaną
poprzedni
Słodki deser z bezą wiśniami i bitą śmietaną
Ryż z jabłkami i cynamonem zapiekany
następny
Ryż z jabłkami i cynamonem

Skomentuj