Słodki deser z bezą
wiśniami i bitą śmietaną

Słodki deser z bezą wiśniami i bitą śmietaną

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
0,5 litra śmietany kremówki 30% lub 36%
4 łyżki serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
drążone wiśnie z zalewy
kilka bezików

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Szybki deser, do którego przygotowania potrzebować będziesz wiśnie z zalewy, śmietanę i kilka bezików. Jest to wyśmienita opcja dla wszystkich, którzy lubią szybkie desery do kawy. Deser nie wymaga dużego nakładu pracy, a składniki potrzebne do jego przygotowania z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Słodycz bezików i śmietany przełamana kwaskowym smakiem wiśni, to musi się udać! Tak więc ruszajmy! 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Dobrze schłodzoną śmietanę przelać do wysokiego naczynia, dodać serek mascarpone i ubijać mikserem do czasu uzyskania sztywnej konsystencji. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier wanilinowy, ubijać dosłownie przez chwilę, aby składniki się połączyły.

2
Gotowe

Wiśnie odsączyć na sitku, a bezy delikatnie pokruszyć. Przygotować pucharki. Układać warstwowo, zaczynając od śmietany. Beza powinna znaleźć się zarówno w środku jak i na samej górze. Deser można polać gotowym sosem czekoladowym.

Ja do swojego deseru użyłam bez, które wcześniej sama zrobiłam, jednak te ze sklepu nadadzą się równie dobrze.
Deser warto sporządzić tuż przed podaniem, gdyż beza nie zdąży nasiąknąć sokiem z wiśni i pozostanie chrupiąca.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Tarta czekoladowa z malinami
poprzedni
Tarta czekoladowa
Jajecznica z pomidorami
następny
Jajecznica
Tarta czekoladowa z malinami
poprzedni
Tarta czekoladowa
Jajecznica z pomidorami
następny
Jajecznica

Skomentuj