Chleb owsiany
z płatkami owsianymi

Chleb owsiany z płatkami owsianymi

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

350 g mąki pszennej
140 g mąki owsianej
25 g drożdży
400 ml wody - ciepłej, przegotowanej
2 płaskie łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki cukru
6 łyżek płatków owsianych + do posypania

Składniki

Opis dania

Udostępnij

W dzisiejszych czasach, kiedy supermarkety zawładnęły rynkiem, trudno już o dobry chleb, który nie jest nafaszerowany zbędnymi spulchniaczami. Właśnie z tego względu już od jakiegoś czasu pieczywo kupuję sporadycznie, zwykle gdy nie mam czasu na upieczenie chleba w domu. Dość sporo osób pytało mnie o sprawdzony przepis na chleb i wiele wyszukiwało go na stronie. Z racji dużego zainteresowania tematem, postanowiłam stworzyć na blogu kategorię dedykowaną właśnie domowemu chlebowi i bułkom, tak więc dziś przedstawię Wam pierwszy chleb z serii, czyli chleb z mąki owsianej, z dodatkiem płatków owsianych.

Taki chlebek owsiany jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a dodatkowo zawsze się udaje – o ile dobrze trzymamy się ilości składników podanych w przepisie. No to jak, wyruszacie razem ze mną w niezwykle aromatyczną podróż, jaką jest pieczenie domowego chleba? 😉

Podane proporcje wystarczą na przygotowanie jednego chleba owsianego w keksówce 30 cm.

Przygotowanie

1
Gotowe

Do ciepłej wody wkruszyć drożdże, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia. Odstawić na około 5-10 minut.
W tym czasie mąkę pszenną i mąkę owsianą przesiać do miski, dodać cukier, sól i płatki owsiane, lekko zamieszać.

2
Gotowe

Rozpuszczone w wodzie drożdże dodać do suchych składników, całość dokładnie wyrabiać, przez około 10 minut. Można w tym celu użyć robota z hakiem. Jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie, najlepiej użyć do tego drewnianej łyżki, gdyż ciasto na chleb owsiany jest dość rzadkie.

3
Gotowe

Kiedy ciasto będzie już dobrze wyrobione (nie powinno być w nim grudek mąki), miskę przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość- zajmie to około 1 godziny.

4
Gotowe

Po wyrośnięciu ciasto jeszcze delikatnie zamieszać, w celu jego odgazowania. Ciasto na chleb owsiany przełożyć do keksówki (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia), wyrównać. Wierzch posypać płatkami owsianymi, ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

5
Gotowe

Keksówkę delikatnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza, po wstawieniu chleba temperaturę zmniejszyć do 180 stopni. Chleb z płatkami owsianymi piec przez około 60 minut. Po upieczeniu chlebek wyciągnąć z keksówki i wystudzić na kratce.

Wskazówka:

  • Jeśli wyrównanie ciasta na chleb owsiany sprawia nam problem (ciasto klei się do łyżki), możemy wspomóc się odrobiną wody. Wystarczy zanurzyć łyżkę w wodzie i wygładzić ciasto, a następnie posypać płatkami owsianymi.
  • Jeśli podczas pieczenia zauważymy, że nasz chlebek owsiany zacznie spiekać się zbyt mocno z wierzchu, a czas pieczenia jeszcze nie upłynął, wierzch można przykryć folią aluminiową.
Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Komentarze Ukryj komentarze

Wydaje mi się, że to przyczyna zbyt wyrośniętego ciasta. Następnym razem proszę skrócić czas wyrastania chlebka w keksówce, to powinno pomóc.
Jeśli jednak problem znów się pojawi, proszę dodać do ciasta odrobinkę więcej mąki. 🙂

Skomentuj