Bułeczki maślane/mleczne
(słodkie bułeczki z makiem)

bułeczki mleczne

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto na bułki:
2.5 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
0.5 szklanki letniego mleka
0.5 szklanki letniej, przegotowanej wody
0.5 kostki miękkiego masła (100 g)
25 g drożdży świeżych 1/4 kostki
1 jajko
3/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
1 rozbełtane jajko do posmarowania
mak do posypania

Składniki

  • Ciasto na bułki:

  • Dodatkowo:

Opis dania

Udostępnij

Bułeczki maślane czy bułki mleczne- bez względu na to, jak je nazywacie, są pyszniutkie! Świeże bułeczki maślane nie dość, że wyglądają i pachną naprawdę obłędnie, to jeszcze lepiej smakują posmarowane masełkiem lub ulubionym dżemem. Domowe bułki maślane chodziły za mną i chodziły, aż w końcu za namową moich Chłopaków- wychodziły! Polecam Wam zrobienie w domu tych pysznych bułeczek maślanych, gdyż ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a smakują naprawdę wybornie. Dodatkowo takie słodkie bułeczki z makiem są prawdopodobnie przez wielu z nas słodkim przywołaniem czasów dzieciństwa, kiedy takie bułki były ochoczo zjadane i popijane kubkiem mleka. 😊

Z podanych poniżej proporcji przygotujesz 12 sztuk bułeczek maślanych.

UWAGA! Proporcje na szklankę 300 ml.

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie rozczynu:

Drożdże pokruszyć do kubeczka, dodać 1 łyżkę cukru, 4 łyżki letniego (nie gorącego!) mleka i 1 łyżkę mąki. Całość dokładnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 10-15 minut).

UWAGA - ilość składników do rozczynu należy odjąć od podanych w przepisie.

2
Gotowe

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, resztę cukru i dokładnie wymieszać. Do mąki dodać ciepłe mleko i wodę, a także lekko rozbełtane jajko. Do całości dodać wyrośnięty rozczyn, wyrobić ciasto na gładką masę- ręcznie lub przy pomocy robota. Ciasto wyrabiać około 7-10 minut.

3
Gotowe

Na końcu, gdy ciasto na bułeczki maślane nabierze już jednolitej konsystencji, cały czas wyrabiając, stopniowo dodawać miękkie masło. Po dodaniu całego masła, ciasto na bułki drożdżowe wyrabiać jeszcze przez około 5 minut, aż będzie odchodziło od rąk.

4
Gotowe

Ciasto na maślane bułeczki odstawić do wyrośnięcia na około 1h, aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie przełożyć je na blat oprószony mąką, uformować w wałeczek i podzielić na 12 równych części.

5
Gotowe

Z każdej części formować bułeczkę mleczną, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki układać w około jednocentymetrowych odstępach tak, by po wyrośnięciu bułeczki stykały się ze sobą.

6
Gotowe

Uformowane słodkie bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem i wedle uznania posypać makiem. Bułeczki odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut- gdy zauważymy, że bułeczki zaczynają się ze sobą stykać, włożyć je do piekarnika.

7
Gotowe

Słodkie bułeczki maślane piec około 20 minut w 180 stopniach, aż ładnie się zarumienią.

Wskazówka:

  • Bułeczki maślane możemy bez przeszkód przygotować z drożdży suchych. Przygotowanie mlecznych bułek będzie podobne jak powyżej- zamiast przygotowania rozczynu wystarczy wymieszać suche drożdże z mąką i dalej postępować zgodnie z przepisem. UWAGA- 25 g drożdży świeżych z powyższego przepisu na bułki zastąpisz 1 opakowaniem drożdży suchych (7 g).
  • Aby bułeczki maślane po wypieczeniu miały ładny połysk, gorące bułki (wyciągając z piekarnika) możemy lekko spryskać wodą. W tym celu warto zużyć zraszacza, np. takiego do kwiatów (ważne, by ten był czysty). 😉
  • Z tego przepisu możesz przygotować bułeczki z rodzynkami. Wystarczy, że podczas wyrabiania do ciasta dodasz rodzynki. 🙂
Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

poprzedni
Chleb owsiany z płatkami owsianymi
przepis na chleb orkiszowy
następny
Chleb orkiszowy na drożdżach (z mąki orkiszowej pełnoziarnistej)

Komentarze Ukryj komentarze

Zrobiłam wczoraj buleczki dokładnie wg. przepisu ale mam wrażenie że nie wyrosły jak u Ciebie.. Już przy układaniu na blaszce i odczekaniu 10-15min nie zmieniły za bardzo swojej objętości. Co mogłam zrobić nie tak?

Trudno powiedzieć, jak nie widzi się ciasta. Bo powodów może być naprawdę mnóstwo: zaczynając od mąki (inna chłonność), inna temperatura pomieszczenia, nawet temperatura użytych składników, czy choćby same drożdże- jakość, ich kontakt z solą, czy np. to, czy nie były „zaparzone” (za ciepłe mleko). 🙂

Najlepszy przepis na bułeczki maślane jaki znalazłam 🙂 potwierdzam, jeszcze gorące znikają z blachy po upieczeniu! Dziękuję Pani Joanno, pychotka!

Świetna opcja z możliwością zmiany ilości porcji! Bardzo wygodna funkcja 🙂 Bułeczki idealne na weekendowe drugie śniadanie, z domowym dżemem będą idealną parą

Cos pysznego! Dokładnie takie bułeczki maślane robiła nam babcia tylko bez maku 🙂 aż przypomniały mi się czasy dzieciństwa… 🙂

Dziękuję za przepis! Tych właśnie bułek szukałam od lat!!! Jedna kwestia mnie nurtuje, bo takie bułeczki idealne są na niedzielne śniadanie. Czy wyszłyby takie wspaniałe gdyby ciasto spędziło noc w lodówce a rano podrosło i do pieca? Próbowała Pani takiego manewru? Może ma pani jakiś patent żeby wieczorem zrobić ciasto a rano myk myk do pieca i pyszne śniadanko gotowe?

Sama raczej piekę na świeżo, ale można wyrobić ciasto wcześniej, zostawić w misce przykryte folią spożywczą (by nie obeschło) i wstawić do lodówki. 🙂
Po wyciągnięciu z lodówki rano wystarczy uformować bułki, zostawić do wyrośnięcia i normalnie upiec 🙂
Warto jednak pamiętać, że ciasto w lodówce będzie nadal rosło, ale nieco wolniej, więc lepiej zostawić ciasto w większej misce ;D

Skomentuj