Zupa kurkowa
krem

Zupa kurkowa krem

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
300 g kurek mogą być mrożone
1.5 litra bulionu
4 średnie ziemniaki
1 duża marchewka
1 duży korzeń pietruszki
1/3 główki selera
1/3 pora
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
0.5 szklanki śmietany 18%
2 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, gałka muszkatołowa, sól i świeżo mielony pieprz
0.5 pęczka natki pietruszki
150 g żółtego sera
6 suszonych grzybów leśnych opcjonalnie

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Korzystając z domowych zapasów, nawet w środku zimy możemy delektować się smakiem kurek. Tegoroczna jesień obfitowała w grzyby, dlatego korzystając z domowej spiżarni, możemy przygotować wyśmienitą zupę kurkową. Ja zrobiłam ją w formie kremu, z dodatkiem sera i świeżą natką pietruszki. Niebo w gębie!

Przygotowanie

1
Gotowe

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obrać i opłukać, pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić łyżkę masła, wrzucić pokrojone warzywa i delikatnie podsmażyć. Gdy warzywa zaczną nabierać złocistego koloru, należy zalać je bulionem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować na wolnym ogniu.

2
Gotowe

Na patelni rozpuścić łyżkę masła, wrzucić oczyszczone kurki, podsmażyć. Po podsmażeniu, część kurek odkładamy, resztę dodajemy do zupy.

Na tej samej patelni, na której wcześniej smażyły się kurki, rozpuścić łyżkę masła. Cebulę drobno posiekać i wrzucić na rozgrzane masło. Czosnek także posiekać i dodać do cebuli. Całość smażyć do czasu, aż cebula zacznie nabierać brązowego koloru - jeśli się trochę przypali to nic nie szkodzi! Dzięki temu zupa nabierze ładnego koloru.

Ja do zupy kurkowej dodałam kilka suszonych grzybów leśnych dla podkreślenia smaku. Grzyby należy najpierw namoczyć, a następnie dodać do zupy.

3
Gotowe

Kiedy warzywa będą miękkie, zupę należy zdjąć z ognia i o ile to możliwe, wyciągnąć liście laurowe i kuleczki ziela. Zblendować na gładki krem i doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Do całości dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.

Natkę pietruszki posiekać, ser zetrzeć na małych oczkach. Poporcjowaną zupę z kurek posypać natką, serem i podsmażonymi wcześniej kurkami.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Zupa kalafiorowo-brokułowa krem przepis
poprzedni
Zupa kalafiorowo-brokułowa krem
następny
Zupa z włoskiej kapusty z chipsami z boczku
Zupa kalafiorowo-brokułowa krem przepis
poprzedni
Zupa kalafiorowo-brokułowa krem
następny
Zupa z włoskiej kapusty z chipsami z boczku

Skomentuj