Barszcz czerwony
zabielany

Barszcz czerwony zabielany

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
0.75 litra bulionu
0.5 litra soku z buraków
2 średnie marchewki
1 korzeń pietruszki
ćwiartka selera
2 duże ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu
1/3 szklanki śmietany 18%
1 pęczek świeżej pietruszki
Dodatkowo:
1 kg ziemniaków
3 łyżki gęstej śmietany
1 cebula

Składniki

  • Dodatkowo:

Opis dania

Udostępnij

Barszcz czerwony jest bardzo znaną zupą, która podawana jest najczęściej w okresie Świąt Bożego Narodzenia, na początku wieczerzy wigilijnej. W tym właśnie czasie najbardziej popularny jest barszcz z uszkami, przygotowywany na zakwasie z buraków. W tym wpisie przedstawię Wam jednak przepis na barszcz czerwony zabielany, podawany z tłuczonymi ziemniakami. Barszcz przygotowałam z soku z buraków z własnej spiżarni. Jest to bardzo prosta i pyszna zupa, której warto spróbować o każdej porze roku. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie barszczu:

Ziemniaki i włoszczyznę umyć i obrać. Pokroić w kostkę i wrzucić do bulionu. Gotować do czasu uzyskania przez warzywa miękkości.

Cebulkę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Na małej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i wrzucić cebulkę, delikatnie zeszklić. Do cebulki dodać czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać do zupy.

Wszystko razem pogotować przez około 5-10 minut. Dodać ocet i sok z buraków, gotować na wolnym ogniu, doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę zblendować i zabielić śmietaną.

2
Gotowe

Przygotowanie puree:

Ziemniaki umyć, obrać i opłukać. Gotować w osolonej wodzie do uzyskania miękkości, odlać wodę i odparować.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić cebulkę - zeszklić i dodać do ziemniaków. Dodać śmietanę, ziemniaki rozgnieść na gładką masę.

Pietruszkę umyć i posiekać. Ziemniaki nałożyć do miseczek, zalać zupą i posypać pietruszką.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką
poprzedni
Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką
Rosół przepis
następny
Rosół z kury

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj