Składniki
- 0.75 litra bulionu
- 0.5 litra soku z buraków
- 2 średnie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- ćwiartka selera
- 2 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu
- 1/3 szklanki śmietany 18%
- 1 pęczek świeżej pietruszki
Dodatkowo:
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1 cebula
Opis dania
Barszcz czerwony jest bardzo znaną zupą, która podawana jest najczęściej w okresie Świąt Bożego Narodzenia, na początku wieczerzy wigilijnej. W tym właśnie czasie najbardziej popularny jest barszcz z uszkami, przygotowywany na zakwasie z buraków. W tym wpisie przedstawię Wam jednak przepis na barszcz czerwony zabielany, podawany z tłuczonymi ziemniakami. Barszcz przygotowałam z soku z buraków z własnej spiżarni. Jest to bardzo prosta i pyszna zupa, której warto spróbować o każdej porze roku. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie barszczu:Ziemniaki i włoszczyznę umyć i obrać. Pokroić w kostkę i wrzucić do bulionu. Gotować do czasu uzyskania przez warzywa miękkości. Cebulkę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Na małej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i wrzucić cebulkę, delikatnie zeszklić. Do cebulki dodać czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać do zupy. Wszystko razem pogotować przez około 5-10 minut. Dodać ocet i sok z buraków, gotować na wolnym ogniu, doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę zblendować i zabielić śmietaną. |
2 Gotowe | Przygotowanie puree:Ziemniaki umyć, obrać i opłukać. Gotować w osolonej wodzie do uzyskania miękkości, odlać wodę i odparować. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić cebulkę - zeszklić i dodać do ziemniaków. Dodać śmietanę, ziemniaki rozgnieść na gładką masę. Pietruszkę umyć i posiekać. Ziemniaki nałożyć do miseczek, zalać zupą i posypać pietruszką. |
Komentarze Ukryj komentarze
Uwielbiam barszcz czerwony, a z takimi dodatkami to ślinka leci.
Świetny przepis, na pewno skorzystam! 🙂