Składniki
- 10 jaj
- 8 pomidorów suszonych
- 150-200 g boczku wędzonego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Opis dania
Dzisiejszy mój wpis dotyczy jajek faszerowanych suszonymi pomidorami i boczkiem. Jajka faszerowane doskonale sprawdzają się jako imprezowa przekąska i królują na naszych stołach w okresie Wielkanocy. Farsz do jajek z suszonych pomidorów i boczku, idealnie nada się również jako pyszna pasta kanapkowa. Jeśli więc szukacie ciekawego pomysłu na jajka faszerowane lub pastę do kanapek, koniecznie spróbujcie pasty z tego przepisu. Suszone pomidory nadają świetnego smaku, a chrupiący boczek jest bardzo ciekawym dopełnieniem całości. 🙂 Poznajcie więc szybki przepis na jajka faszerowane suszonymi pomidorami i boczkiem! 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i poprzekrawać na połówki. Z każdej połówki ostrożnie wyciągnąć żółtka i przełożyć do miski. Żółtka rozgnieść widelcem. |
2 Gotowe | Boczek wędzony pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na patelni na złocisty kolor. Pomidory suszone pokroić w kostkę. Przestudzony boczek (bez tłuszczu) i pomidory suszone dodać do rozgniecionych żółtek. Dodać szczypiorek, majonez i całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. |
3 Gotowe | Farszem z boczku i suszonych pomidorów nadziewać połówki jajek, dekorować według uznania. |
Komentarze Ukryj komentarze
Bardzo fajny przelicznik porcji na stronie. Muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona, pierwszy raz się z takim czymś spotykam 🙂 i ogólnie takie wszystko wow i interaktywne. Mogę sobie poklikać co jest gotowe i w ogóle. A jajka faszerowane z boczkiem i pomidorkami przepyszniaste. Zrobiłam na próbę i wracam z recenzją, że wyszły rewelacyjnie. Drugie podejście będzie robione na moje urodziny jako przystaweczka. Pozdrawiam serdecznie.
😊