Kulki marcepanowe
w czekoladzie

Kulki marcepanowe

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Masa marcepanowa:
150 g płatków migdałów
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka wody
3 krople aromatu migdałowego
Polewa czekoladowa:
0.5 tabliczki mlecznej czekolady
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany kremówki
posiekane migdały do dekoracji

Składniki

  • Masa marcepanowa:

  • Polewa czekoladowa:

Opis dania

Udostępnij

Cześć! W tym wpisie mam dla Was prościutki przepis na domowe kuleczki marcepanowe, które oczywiście nie wymagają pieczenia. W przeciwieństwie do tradycyjnych kartofelków marcepanowych, które obtacza się w gorzkim kakao, ja swoje kuleczki obtoczyłam w czekoladzie. 🙂 Tego typu słodka przekąska jest bardzo łatwa i szybka do zrobienia, a domowe marcepanowe kuleczki smakują jak marcepan kupiony w sklepie! Jeśli jesteś niezłomnym fanem marcepanu, to koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na kuleczki migdałowe w czekoladzie! 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Płatki migdałów przetrzeć na pył, najlepiej w malakserze lub za pomocą moździerza. Należy przy tym uważać, żeby z migdałów nie zrobiło się masło orzechowe. :)

2
Gotowe

Przetarte migdały przełożyć do miseczki, dodać cukier puder, wodę i olejek migdałowy i całość dokładnie wymieszać. Masa powinna być zwarta i powinna łatwo się formować. Z masy marcepanowej formować niewielkie kuleczki.

3
Gotowe

Przygotowanie polewy:

Czekoladę, masło i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, dokładnie wymieszać, by uzyskać jednolitą masę czekoladową.

Uformowane kulki marcepanowe nadziewać na wykałaczki, zanurzać w polewie czekoladowej i górę kulkek maczać w posiekanych migdałach.

4
Gotowe

Obtoczone w czekoladzie kulki marcepanowe zostawić nabite na wykałaczkach do zastygnięcia polewy (włożone do szklanki). Kuleczki marcepanowe w czekoladzie najlepiej jest przechowywać w lodówce.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Słodkie spiralki jak gniazda poznańskie
poprzedni
Słodkie spiralki z ciasta parzonego
następny
Ciastka owsiane czekoladowe (bez pieczenia)

Komentarze Ukryj komentarze

Domowy marcepan to klasa sama w sobie, ale co jak co, trochę trzeba się przy nim napracować. Dziś się sama przekonam, bo wybieram się właśnie po składniki 😀

No tak, ręczne kruszenie migdałów wymaga cierpliwości i siły 😀
Ale dla tego smaku warto się trochę nagimnastykować 😉

Skomentuj