Składniki
Masa marcepanowa:
- 150 g płatków migdałów
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka wody
- 3 krople aromatu migdałowego
Polewa czekoladowa:
- 0.5 tabliczki mlecznej czekolady
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka śmietany kremówki
- posiekane migdały do dekoracji
Opis dania
Cześć! W tym wpisie mam dla Was prościutki przepis na domowe kuleczki marcepanowe, które oczywiście nie wymagają pieczenia. W przeciwieństwie do tradycyjnych kartofelków marcepanowych, które obtacza się w gorzkim kakao, ja swoje kuleczki obtoczyłam w czekoladzie. 🙂 Tego typu słodka przekąska jest bardzo łatwa i szybka do zrobienia, a domowe marcepanowe kuleczki smakują jak marcepan kupiony w sklepie! Jeśli jesteś niezłomnym fanem marcepanu, to koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na kuleczki migdałowe w czekoladzie! 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Płatki migdałów przetrzeć na pył, najlepiej w malakserze lub za pomocą moździerza. Należy przy tym uważać, żeby z migdałów nie zrobiło się masło orzechowe. :) |
2 Gotowe | Przetarte migdały przełożyć do miseczki, dodać cukier puder, wodę i olejek migdałowy i całość dokładnie wymieszać. Masa powinna być zwarta i powinna łatwo się formować. Z masy marcepanowej formować niewielkie kuleczki. |
3 Gotowe | Przygotowanie polewy:Czekoladę, masło i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, dokładnie wymieszać, by uzyskać jednolitą masę czekoladową. Uformowane kulki marcepanowe nadziewać na wykałaczki, zanurzać w polewie czekoladowej i górę kulkek maczać w posiekanych migdałach. |
4 Gotowe |
Komentarze Ukryj komentarze
Jutro piekę, mam nadzieję, że moim dzieciom posmakują 🙂 Świetny przepis, pozdrawiam
Pyszne kuleczki 🙂
Domowy marcepan to klasa sama w sobie, ale co jak co, trochę trzeba się przy nim napracować. Dziś się sama przekonam, bo wybieram się właśnie po składniki 😀
No tak, ręczne kruszenie migdałów wymaga cierpliwości i siły 😀
Ale dla tego smaku warto się trochę nagimnastykować 😉
Słodkie kulki kochamy w każdej odsłonie 🙂