Składniki
- 6 białek
- 360 g drobnego cukru
- 1.5 łyżeczki soku z cytryny
Opis dania
Bezy doskonale nadają się do dekoracji wielu deserów i ciast, a także świetnie sprawdzają się w formie słodkiej przekąski. Przepis na bezy nie jest skomplikowany – cały sekret bezików spoczywa w dobrze ubitych białkach i odpowiednich proporcjach cukru. Bezy możemy łatwo formować za pomocą rękawa cukierniczego, nadając im pożądane kształty – od standardowych „kropelek”, przez pojedyncze bezy do przełożenia, aż po całe blaty bezowe, stanowiące podstawę tortu bezowego. Ja swoje beziki przygotowałam z białek, które zostały mi z przygotowania pączków. O tym, jak zrobić bezy w wersji mini i nie tylko, przeczytasz właśnie w tym artykule! 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Białka ubić na sztywną pianę, zaczynając o najmniejszych obrotów miksera, stopniowo je zwiększając. Gdy piana będzie już mocno gęsta, a na powierzchni piany będą już widoczne ślady miksera, należy zacząć dodawać cukier. Cukier do bezy należy dodawać stopniowo, łyżka po łyżce tak, by każda kolejna porcja cukru zdążyła się rozpuścić. |
2 Gotowe | Na koniec ubijania, gdy cukier będzie już prawie rozpuszczony, do białek dodać sok z cytryny. Ubijać jeszcze przez chwilę. Gotową bezę przełożyć do rękawa cukierniczego. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formować bezy pożądanej wielkości i o wybranych kształtach |
3 Gotowe | Beziki piec w piekarniku nagrzanym do 110 stopni przez około 1.5-2 godziny (bez termoobiegu i w zależności od wielkości i grubości bezików). Aby bezy całkowicie skruszały, najlepiej zostawić je w wyłączonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. |