Faworki/chrusty
(przepis tradycyjny)

Przepis na faworki

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na około 80 faworków:
1.5 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
1 całe jajko
1 łyżka margaryny
4 łyżki śmietany gęstej (18%)
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżka wódki
1 łyżeczka octu
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
olej lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania lub dżem

Składniki

  • Składniki na około 80 faworków:

  • Dodatkowo:

Opis dania

Udostępnij

Smażenie faworków w okresie karnawału i w tłusty czwartek jest na stałe wpisane do polskiej tradycji. Przepis na faworki, który dzisiaj dla Was przygotowałam jest bardzo prosty, dlatego też bez przeszkód możecie przygotować je z dziećmi. 🙂 Faworki z tego przepisu są kruche i delikatne, niemal rozpływające się w ustach. Kruche chruściki smakują wybornie posypane cukrem pudrem lub maczane w ulubionym dżemie. Jeśli szukasz pysznego i sprawdzonego przepisu na faworki, to koniecznie spróbuj tych chrustów! Z podanych proporcji wychodzi około 80 faworków.

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie ciasta na faworki:

Mąkę przesiać przez sito, dodać margarynę i całość razem posiekać. Do mąki i margaryny dodać proszek do pieczenia, żółtka i całe jajko, śmietanę, cukier wanilinowy, wódkę i ocet. Wszystkie składniki na początku wymieszać łyżką. Wstępnie zwarte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i wyrobić na gładką, plastyczną masę (w razie potrzeby dodać mąki - ciasto nie powinno kleić się do rąk).

2
Gotowe

Jak zawijać faworki:

Ciasto na chrusty rozwałkować na grubość około 3-4 mm, pokroić na paski długości około 5-8 cm i szerokości 2,5-3 cm. W każdym paseczku wyciąć na środku otwór, przeciągnąć przez niego jeden koniec.

3
Gotowe

Smażenie faworków:

Chrusty najlepiej smażyć w szerokim rondelku. Faworki wrzucać do gorącego tłuszczu, smażyć z obu stron na złocisty kolor. Usmażone chruściki odsączyć na ręczniku papierowym i wystudzić.

Faworki podawać posypane cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem.

Wskazówka:

Moja Babcia zawsze mawiała, że na cieście na faworki należy się „wyżyć”, by nie były twarde. Warto więc ciasto wyrabiać dłużej i mocniej, można nawet pouderzać je wałkiem przed wałkowaniem, wtedy będą bardziej chrupiące i kruche. 🙂

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Barszcz biały na zakwasie
poprzedni
Barszcz biały wielkanocny na zakwasie
Faworki z piwem przepis
następny
Faworki z piwem (chrusty piwne)
Barszcz biały na zakwasie
poprzedni
Barszcz biały wielkanocny na zakwasie
Faworki z piwem przepis
następny
Faworki z piwem (chrusty piwne)

Komentarze Ukryj komentarze

Tradycyjne przepisy są najlepsze, w szczególności te babcine. Wiem, bo sama piekę tylko z przepisów mojej babci i wszystko wychodzi mega smaczne. Akurat przepis na faworki to jeden z tych, którego mi tam brakuje, także chętnie przetestuję Twoją propozycję 🙂

Ciasto na wegańskie faworki może Pan bez problemu przygotować z mąki (1 szklanka), oleju (2-3 łyżki), wody lub mleka roślinnego, np. migdałowego, kokosowego (0.5 szklanki) i szczypty soli 🙂
Po wyrobieniu ciasta odstawić je na około 30 minut, po tym czasie cienko rozwałkować i wycinać faworki. Smażyć oczywiście na oleju roślinnym 🙂
A przepis na wege faworki mam w kolejce do dodania, więc niebawem pojawi się on na blogu 😀

Wypróbowałam ten prosty przepis faworki wychodzą pyszne, kruche i nadzwyczajnie szybko znikają z talerza. Pozdrawiam

Skomentuj