Składniki
Składniki na około 80 faworków:
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 1 łyżka margaryny
- 4 łyżki śmietany gęstej (18%)
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżka wódki
- 1 łyżeczka octu
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder do posypania lub dżem
Opis dania
Smażenie faworków w okresie karnawału i w tłusty czwartek jest na stałe wpisane do polskiej tradycji. Przepis na faworki, który dzisiaj dla Was przygotowałam jest bardzo prosty, dlatego też bez przeszkód możecie przygotować je z dziećmi. 🙂 Faworki z tego przepisu są kruche i delikatne, niemal rozpływające się w ustach. Kruche chruściki smakują wybornie posypane cukrem pudrem lub maczane w ulubionym dżemie. Jeśli szukasz pysznego i sprawdzonego przepisu na faworki, to koniecznie spróbuj tych chrustów! Z podanych proporcji wychodzi około 80 faworków.
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie ciasta na faworki:Mąkę przesiać przez sito, dodać margarynę i całość razem posiekać. Do mąki i margaryny dodać proszek do pieczenia, żółtka i całe jajko, śmietanę, cukier wanilinowy, wódkę i ocet. Wszystkie składniki na początku wymieszać łyżką. Wstępnie zwarte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i wyrobić na gładką, plastyczną masę (w razie potrzeby dodać mąki - ciasto nie powinno kleić się do rąk). |
2 Gotowe | Jak zawijać faworki: |
3 Gotowe | Smażenie faworków: |
Komentarze Ukryj komentarze
Czy można zamiast wódki użyć rozwodnionego spirytusu lub po prostu dodać go o połowę mniej?
No jasne, że tak! 🙂
Tradycyjne przepisy są najlepsze, w szczególności te babcine. Wiem, bo sama piekę tylko z przepisów mojej babci i wszystko wychodzi mega smaczne. Akurat przepis na faworki to jeden z tych, którego mi tam brakuje, także chętnie przetestuję Twoją propozycję 🙂
Dla mnie to zawsze była magia, jak wycinać ciasto na faworki, by wychodziły takie ładne, przeplecione.
Super dziękuję! Na pewno pojawię się na blogu w poszukiwaniu wege faworków!
Pani Joasiu a zna Pani alternetywe dla wege?
Ciasto na wegańskie faworki może Pan bez problemu przygotować z mąki (1 szklanka), oleju (2-3 łyżki), wody lub mleka roślinnego, np. migdałowego, kokosowego (0.5 szklanki) i szczypty soli 🙂
Po wyrobieniu ciasta odstawić je na około 30 minut, po tym czasie cienko rozwałkować i wycinać faworki. Smażyć oczywiście na oleju roślinnym 🙂
A przepis na wege faworki mam w kolejce do dodania, więc niebawem pojawi się on na blogu 😀
Moja mama zawsze robiła chrusty na proszku do pieczenia, coś pysznego!
Nie ma to jak domowe faworki, przepis zapisuję na tłusty czwartek 😀
Wypróbowałam ten prosty przepis faworki wychodzą pyszne, kruche i nadzwyczajnie szybko znikają z talerza. Pozdrawiam
Na tłusty czwartek jak znalazł 🙂 Chrusty i pączki muszą pojawić się obowiązkowo 🙂
U nas chruściki polewało się lukrem lub czekoladą