Zupa pomidorowa
z czosnkiem i cebulą

Zupa pomidorowa z czosnkiem i cebulą

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 litr bulionu warzywno-drobiowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
1 cebula
1/3 szklanki śmietany 18%
sól, pieprz, papryka słodka, bazylia i oregano do smaku
0.5 szklanki zimnej wody
2 łyżki mąki
1 łyżka masła do smażenia

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Zupa pomidorowa jest jedną z zup, które wyróżniają kuchnię polską. Najczęściej przygotowywana jest na bazie domowego rosołu, a głównym jej składnikiem są świeże pomidory lub koncentrat pomidorowy. Zupę pomidorową możemy podawać z ryżem, makaronem, a nawet kluskami. Smak pomidorówki możemy urozmaicać świeżymi ziołami, takimi jak bazylia, oregano czy pietruszka. Charakterystyczny smak uzyskamy dodając także czosnek i cebulę. Zatem przedstawiam prosty przepis na aromatyczną zupę pomidorową, o wyrazistym smaku cebuli i czosnku.

Przygotowanie

1
Gotowe

Bulion mocno podgrzać, dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Podsmażony czosnek i cebulę dodać do bulionu, gotować na wolnym ogniu.

2
Gotowe

Do zimnej wody dodać mąkę, wymieszać tak, by nie było grudek. Bulion zestawić z ognia, pomału dodawać zaklepkę z mąki i wody, cały czas mieszając. Zupę pomidorową doprowadzić do zagotowania, co jakiś czas mieszając. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, bazylią i oregano. Na końcu dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.

Zupę podawać z makaronem, ryżem lub kluseczkami. Idealnym dopełnieniem całości będzie posiekana świeża natka pietruszki.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Szare kluchy poznańskie
poprzedni
Szare kluski poznańskie z kapustą i boczkiem
Naleśniki nadziewane
następny
Naleśniki z kurczakiem pieczarkami i serem

Komentarze Ukryj komentarze

Słyszałam kiedyś, że istnieje taka przyprawa jak asafetyda, którą można zastąpić zarówno czosnek jak i cebulę. 🙂

Co prawda stosuje się ją w daniach kuchni indyjskiej, jednak myślę że do pomidorowej też może się nadać 🙂

Takiej wersji zupy pomidorowej nie jadłem! Niestety nie będę mógł spróbować, gdyż jestem uczulony…na czosnek. Ale może uda się zrobić ją najbliższym. A może polecasz coś co można zastąpić czosnkiem w tej zupie?

Uwielbiam pomidorówkę. Mogę jeść ją codziennie. Twoja wygląda bardzo apetycznie, aż głodna się zrobiłam. 🙂

Skomentuj