Szare kluski poznańskie
z kapustą i boczkiem

Szare kluchy poznańskie

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 kg ziemniaków
2 cebule
1 jajko
1-2 szklanki mąki w zależności od ziemniaków
1 kg kapusty kiszonej
1 łyżka smalcu
około 500 g boczku wędzonego lub słoniny
2 łyżeczki soli
pieprz

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Szare kluski z boczkiem są jednym z najbardziej charakterystycznych dań, wywodzących się z kuchni wielkopolskiej. Danie niby nie wymaga wielkiej filozofii, jednak wydaje mi się, że w jest tu niezbędna choć odrobina wyczucia. Szare kluski są smakiem mojego dzieciństwa, który teraz dość często zagląda także do mojej „dorosłej” kuchni. 😉 W moim rodzinnym domu zawsze przygotowywało się szare kluski z podsmażaną kiszoną kapustą i skwarkami ze słoniny lub boczku. Taki też przepis podrzucam w poniższym wpisie. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie klusek

W dużym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na małych oczkach tarki. Tak samo zrobić z cebulą. Całość przełożyć na drobne sitko i odstawić do odcieknięcia (można je także wycisnąć przez czystą ściereczkę lub bawełniany woreczek). Wodę, która się wydzieli wylać, osad z naczynia (skrobię) dodać z powrotem do ziemniaków.

Do ziemniaków dodać jajko, 1 łyżeczkę soli i pieprz. Wsypać część mąki (około 10 łyżek) - ciasto musi mieć pół gęstą konsystencję.

2
Gotowe

Wskazówki

Do wrzącej wody wrzucić na próbę 1 kluseczkę. Jeśli się rozpadnie, do ciasta należy dodać więcej mąki. Jeśli natomiast kluska się nie rozpadnie, jest to znak, że papka ma właściwą konsystencję. Musimy działać tutaj metodą prób i błędów, stąd też wspomniane wcześniej wyczucie. :)

Klusek nie należy gotować na zbyt dużym ogniu, gdyż czasami lubią "wyjść" z gara, czytaj - wykipieć. :)

Jeśli kluski wypłyną na powierzchnię, należy pogotować je jeszcze przez chwilę. Przed końcem gotowania warto wyłowić jedną sztukę i sprawdzić, czy po przekrojeniu ciasto w środku nie jest surowe.

3
Gotowe

Przygotowanie kapusty

Kapustę przełożyć do garnka i zalać wodą. Wody musi być na równi z kapustą. Całość gotować do momentu zagotowania się wody, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie kapustę należy odcedzić, przerzucić na patelnię, dodać łyżkę smalcu i posiekaną cebulę. Całość prażyć przez chwilę, aż kapusta zacznie nabierać rumieńców. Doprawić do smaku pieprzem.

Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni do zarumienienia. Kluseczki łowić za pomocą łyżki cedzakowej, podawać w towarzystwie boczku i kapusty. Smacznego!

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Makaron ze szpinakiem i serem
poprzedni
Makaron ze szpinakiem i parmezanem
Zupa pomidorowa - pomidorówka
następny
Zupa pomidorowa z czosnkiem i cebulą
Makaron ze szpinakiem i serem
poprzedni
Makaron ze szpinakiem i parmezanem
Zupa pomidorowa - pomidorówka
następny
Zupa pomidorowa z czosnkiem i cebulą

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj