Placki z cukinii

Placki z cukinii

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 średnia cukinia
4 średnie ziemniaki
3 łyżki mąki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 pęczek natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Wiele osób, szczególnie w okresie jesiennym zadaje pytanie, co zrobić z cukinii. Jest to bowiem okres, kiedy to cukinia zaczyna dojrzewać i często zostajemy nią obdarowani, nie mając pomysłu co z niej zrobić. Świetnym pomysłem na obiad z wykorzystaniem cukinii są chrupiące placki. Nie wymagają one dużego nakładu pracy, a ich smak jest naprawdę zaskakujący.

Przygotowanie

1
Gotowe

Ziemniaki dokładnie umyć, obrać i opłukać. Zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cukinię umyć, przekroić na pół (wzdłuż) i usunąć gniazda nasienne. Cukinię także zetrzeć na grubych oczkach.

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę, dorzucić do miski ze startą cukinią i ziemniakami. Natkę pietruszki dokładnie umyć i drobno posiekać, dodać do całości.

2
Gotowe

Dodać jajko, przesianą mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Aby placki były chrupkie, ciasto należy przełożyć na sitko i odsączyć wydzielającą się z warzyw wodę.

Na patelni rozgrzać olej. Ciasto nakładać łyżką do uzyskania pożądanej grubości i wielkości. Smażyć do uzyskania złocistego koloru.

Ja placki z cukinii podaję z keczupem i majonezem, gdyż nam tak właśnie smakują najbardziej.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Przepis na racuchy z jabłkami na śmietanie
poprzedni
Racuchy z jabłkami
Kotlety mielone z piersi kurczaka nadziewane serem
następny
Kotlety mielone z kurczaka
Przepis na racuchy z jabłkami na śmietanie
poprzedni
Racuchy z jabłkami
Kotlety mielone z piersi kurczaka nadziewane serem
następny
Kotlety mielone z kurczaka

Skomentuj